Tror på aktivisme

bka vekst øyvin

Besteforeldrenes klimaaksjon er i vekst, og nye medlemmer tikker inn jevnt og trutt. De kommer fra hele landet, fra by og bygd, med veldig forskjellig bakgrunn. En av dem er Øyvin Aamodt på Lillehammer. Mandag kveld, da vi tok kontakt, var han straks med og villig til å svare på noen spørsmål – fra det han kaller «en strålende organisasjon».

– Hvor i livet er du nå, Øyvin?
– Jo, det skal jeg si deg, Akkurat nå er jeg på vei hjem fra besøk hos min 96-årige svigermor i Frankrike sammen med kona mi. Nå skal jeg hjem og feire jul sammen med mine to barnebarn på fire år (tvillinger). Jeg er ellers opptatt av både lokalpolitikk og verdenspolitikk. Jeg er gruppeleder for Rødts kommunestyregruppe i Lillehammer. I tillegg er jeg styremedlem i Lågendeltaets Venner som ble oppretta for å stoppe utbygginga av ny motorvei gjennom det flotte naturreservatet i Lillehammer kommune. Det har lovens strengeste vern. Det er faktisk ikke lov å padle eller ro i hekkesesongen, – men motorveg vil de bygge! Nå ser det faktisk ut til at vi har klart å stoppe den utbygginga, om ikke regjeringa gjør en lovendring. Beskjeden om at Miljødirektoratet tok vår klage til følge kom i dag, – så i dag er en gledens dag!

– Og hva driver du med, i tillegg til alt ditt politiske engasjement?
– Jeg var i mange år sosialarbeider på Tyrilihaugen, et behandlingssted for voksne rusavhengige. Nå er jeg pensjonist, men har ikke problem med å fylle tida, må jeg si. Har jeg litt tid til overs, så tar jeg meg gjerne en tur på motorsykkelen. Det er kanskje sånt som man ikke skal snakke høyt om i en miljøorganisasjon, men jeg kan ikke for det. Det er utrulig gøy!

– Hvorfor er du blitt medlem av BKA?
– Natur, miljø og klima er kanskje de viktigste spørsmåla vi har i dag, – selvfølgelig mest for våre barn og barnebarn og deres barn. Det gjelder å vise at vi er mange gamle som engasjerer oss og er opptatt av framtida deres. Alt vi forsømmer å gjøre i dag, skaper trøbbel for neste generasjon. Så enkelt er det. Dette, sammen med arbeidet mot de store forskjellene i samfunnet vårt, må vi jobbe med.

– Du har vel allerede sagt det, men hva tenker du er det viktigste med en organisasjon som Besteforeldrenes klimaaksjon?
– Navnet er viktig i seg sjøl. Det er en solidaritetserklæring og en demonstrasjon av at eldre/gamle også er svært opptatt av framtida, selv om vi ikke sjøl kommer til å være en del av den så mye lenger. Jeg synes rett og slett at BKA er en strålende organisasjon. Aktivismen blir viktigere og viktigere framover, tror jeg. Når Greta Thunberg sier «ikke mer bla bla bla» til vår generasjon, så har hun helt rett. Kanskje vi også kan være ved- og vannbærere for ungdommens aktivisme, i tillegg til alt det viktige som allerede gjøres?


Øyvin på sin Moto Guzzi Centauro. Han har kjørt motorsykkel siden han var 16, forteller han.

Spre klimavett,
del denne saken!

2 kommentarer

 1. Oddbjørg Langset | 26.12.2022

  Jaja, jeg sykler dit jeg skal – og trenger ikke el-sykkel engang, men har sykkelvesker og et gammelt barnesete som lasteplan – og syns jeg er heldig – som slik har greidd å legge min energi inn i globalt perspektiv. Vi får gjøre så godt vi kan – og adferden viser hva vi egentlig har forstått. Uansett, det er herlig å sykle – gir en enorm frihetsfølelse, så den deler vi! Så mye må en få lov til å si – når vi skjønner hvor ille det står til på vår klode.. Vh

 2. Helge W. Myrseth | 01.01.2023

  Fullstendig enig i at BKA er en strålende organisasjon og at alle besteforeldre burde være medlem!
  Vår generasjon som har bidratt til den menneskeskapte klimakrisen bør nå vise at vi
  ønsker å bidra med det vi kan for å kunne løse problemene vi ser klimaet skaper overalt i verden idag.
  Noe av det viktigste vi kan gjøre er å påvirke det politiske miljøet, både på lokalt plan og sentralt på Stortinget.
  Som Greta Thunberg sier; ´Nå er det nok bla, bla, det vi trenger er nødvendige tiltak´!
  Det positive er at holdningene til de menneskeskapte klimaproblemene har bedret seg betydelig på de seneste 10 år siden BKA ble stiftet, og at alle politiske partier idag
  erkjenner dette som jo i aller høyeste grad er faktabasert.

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*