Tid for julegaver

Dåsnes 3

Bøker er fortsatt den beste julegave. Og visste du at det ved siden av alle de gode barnebøkene, finnes en mengde moderne tegneseriebøker? Ivan Chetwynd har lest og liker en som har fått oppmerksomhet i høst: Nora Dåsnes. La skogen leve! (Aschehoug 2022) Men ikke kjøp den, hvis du er helt imot sivil ulydighet, advarer han!

Bao og hennes venninner oppdager at skolens FAU, med rektor i spissen og kommunen på slep, har bestemt å rasere skogen der jentene liker å tilbringe friminuttene. De skal utvide parkeringsplassen, så det vil være lettere for foreldrene å kjøre barna til skolen i fossilbilene sine. Bao tar initiativet for å redde skogen. Elevrådet lager en rapport om klimaendringene, men det hjelper ikke. De voksne synes rapporten er «søt». «Jeg er ferdig med å være søt!» tordner Bao.

Da må Bao ty til ulovlige midler. Iført en spidermandrakt klatrer hun opp på skolens tak og henger ned et stort banner, «La skogen leve!». Hennes venninne Linnea filmer henne til sosiale medier.

Da heller ikke dette får de voksne til å endre planene, okkuperer skolebarna skogen slik at gravemaskinene ikke kan begynne å rydde bort trærne. Det regner kraftig og barna er like ved å gi opp, men da dukker foreldrene opp for å støtte dem. Aksjonen har jo kommet i avisen og på tv, godt hjulpet av innslag på sosiale medier som Linnea har sørget for.

Det blir en happy ending – fordi den egenrådige Bao til slutt må ta imot hjelp fra andre, fra en gutt og fra sin mor som er advokat. Man kan spørre om det hadde blitt så enkelt i virkeligheten…?

Dette er en tegneserieroman, med flere dramatiske bilder og teksten i form av snakkebobler og meldinger på sosiale medier. Det er mange fornøyelige detaljer som man må tro er blitt godkjent av potensielle lesere i den rette aldersgruppen. I tillegg er det to bolker med meget nyttige fakta: jentenes klimarapport og en avslutning som forklarer hva 13-årige (og andre) kan gjøre for å bli hørt i miljøsaker – med sivil ulydighet som en siste utvei. Det aller sist ord i boken er: «Takk til Natur og Ungdom, spesielt til aksjonistene i Førdefjorden våren 2022.»


Spre klimavett,
del denne saken!

1 kommentar

  1. Normann | 12.12.2022

    Innen 3 år tror jeg dette er det alternativet (altså sivil ulydighet) barna ser og forstår må utføres for å redde egen framtid for kommende generasjoner. Jeg er overbevist, og egentlig er gamle jeg klar for å gjøre dette i dag…..

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*