Dommedagsprat eller alvor

 • EMNER:
 • PUBLISERT:
  tirsdag 8. nov 2022
 • AV:
  Svein Tveitdal
fra cop

«Vi er i vårt livs kamp. Og vi taper. Utslippene fortsetter å øke. Globale temperaturer fortsetter å stige. Planeten nærmer seg raskt vippepunkter som vil gjøre klimakaos irreversibelt. Vi er på motorvei til klimahelvete med foten på gasspedalen.» I sterke vendinger satte FNs generalsekretær tonen ved åpning av klimatoppmøtet i går.

Svein Tveitdal rapporterer fra Egypt og COP27. Han er tidligere direktør ved FNs miljøprogram UNEP, med ansvar for sekretariatet til FNs klimapanel. Akkreditert observatør for BKA og ForUM, slik han har vært ved flere tidligere toppmøter. 

Før konferansen oppfordret statsminister i Tuvalu, Kausea Natano, folk som bryr seg om å signere et OPPROP der han blant annet sier: «Landet vårt synker! Tuvalu kan være en av de første nasjonene som blir slettet av kartet på grunn av klimaendringer. Om noen timer taler jeg til klimatoppmøtet i Egypt for å oppfordre til en ny global traktat for å fase ut fossilt brensel og hjelpe sårbare land med å håndtere klimaødeleggelsene.»

Kenyas president William Ruto sa i sitt åpningsinnlegg at «klimaendringene er en direkte trussel mot vårt folks liv, helse og fremtid». Han angrep de «grusomme og urettferdige forsinkelsestaktikker og utsettelser utført av rike land» ved tidligere COP-møter og misligholdet av løfter om klimahjelp. «Tap og skade er vår daglige erfaring og det levende marerittet til millioner av kenyanere og hundrevis av millioner afrikanere.» Ledere fra andre utviklingsland kom med lignende uttalelser og ga uttrykk for sterk skuffelse over klimakostnadene de blir utsatt for – som ikke skyldes dem selv.

Overdriver generalsekretæren om klimakrisen vi står ovenfor? Overdriver de fattige landene klimaproblemene de allerede har erfart, og hva de frykter kommer?

Nei, sier forskerne. Ifølge en FN-støttet rapport utgitt i dag, med blant annet Nicholas Stern som medforfatter, vil utviklingslandene unntatt Kina, trenge investeringer langt over 2 billioner dollar årlig innen 2030, hvis verden skal stoppe den globale oppvarmingen og håndtere virkningene. 1 billion bør ifølge rapporten komme fra rike land, investorer og utviklingsbanker. Men status er at klimafinansiering til de fattige landene fortsatt ikke har nådd de 100 milliardene som ble lovet for flere år siden. Og innleggene fra statsministrene i rike land i går gav heller ikke denne gangen finansieringslovnader i nærheten av behovene som er skissert. Mens CO2-utslippene fortsetter å øke og temperaturen fortsetter å stige.

I dag melder NRK at jordas befolkning vil passere 8 milliarder i løpet av COP27, og stige til 9,7 milliarder i 2050. De fleste av disse menneskene er fattige, og alle ønsker utvikling med mulig økte klimagassutslipp. Men vi er alle i samme båt. Generalsekretæren sa i åpningstalen at verden står ovenfor følgende valg i løpet av de neste fjorten dagene: «Enten jobber rike og fattige land sammen for å lage en ‘historisk pakt’ som vil redusere klimagassutslippene og sette verden på en lavutslippsbane – eller vi går mot fiasko som vil føre til sammenbrudd og katastrofe.»

Om vi tar generalsekretæren på alvor viser åpningstalene at møtet står overfor en formidabel oppgave.


Spre klimavett,
del denne saken!

1 kommentar

 1. tone toft | 09.11.2022

  ja, jeg må si at Antonio Guterres klarer å formidle et budskap til verdens ledere og oss andre som er stort, fryktinngytende og gjennomgripende… jeg blir virkelig så berørt selv om jeg vet at den globale klimasituasjonen er slik han presenterer den for oss.
  TAkk til deg Svein for dine daglige rapporteringer. Det er så viktig å få dine referater, observasjoner og meninger fortløpende servert her på BKA sia.
  Når skal alvoret synke inn hos våre ledere… våre såkalte makteliter…
  Det er jo ikke til å fatte at jorda, kloden, planeten, verdenssamfunnet, menneskeheten på så kort tid er kommet til et punkt hvor livsgrunnlag og eksistens står på spill. Våre (les: våre ledere… fordi vi er mange som prøver å endre kursen…) handlinger NÅ blir utslagsgivende for hvordan livet til våre slekter i nær fremtid blir.
  Hvis vår regjering og styresmakter kommer heim fra COP27 og fremdeles kjører på med fossilmanipulering og åpning av Wisting som et klimatiltak – da håper jeg på revolusjonslignende tilstander i dette landet. I alle fall protester som mangler sidestykke…et sted går vel grensen her i landet også?

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*