Foran COP27 II

 • EMNER:
 • PUBLISERT:
  torsdag 3. nov 2022
 • AV:
  Redaksjonen
COP27-Logo

Klimatoppmøtet i Egypt finner sted etter et år med flere klimarelaterte humanitære katastrofer, på alle kanter av verden. FNs generalsekretær António Guterres har sagt at «å investere i fossil energi og infrastruktur er moralsk og økonomisk galskap». Men vil Norge og andre stater lytte til hans formaninger – og til naturens egne advarsler?

Utfasing av den norske olje- og gassindustrien
Andrew Kroglund. generalsekretær BKA

Norge har som mål å kutte egne utslipp med 55 % innen 2030. I 2021 hadde vi kuttet 4.5 % siden 1990, hvorav mye av reduksjonen skyldes elektrifisering av sokkelen. Samme år økte olje- og gassproduksjonen, hvor det meste av utslippene tas utenlands og derfor ikke regnes med i Norges utslipp.

Utslippene økte også i sektorer som industri, jordbruk, veitrafikk og gass. OECDs gjennomgang av norsk miljøpolitikk fra april 2022 anbefaler at også Norges eksport vurderes som en del av våre samlede utslipp, samt at det lages en plan for utfasing av subsidieringen av oljenæringen.

Det er ingen tvil om at olje- og gassektoren må stilles til ansvar, all den tid den gjør Norge til verdens sjuende største eksportør av utslipp. Jobben  kan ikke overlates til de i hovedsak fattigere landene som bruker kull, og som derfor berøres av nedfasingsvedtaket fra COP26.

Dessverre synes det motsatte å skje: I løpet av de siste 10 årene har den norske regjeringen tildelt like mange letelisenser (700) som de 47 årene før, noe som gjør Norge til Europas mest aggressive utforsker. Fra 2012 til 2021 åpnet nye lisenser utstedt av Norge for 2,8 milliarder fat nye olje- og gassressurser for potensiell utvinning, nesten 3,5 ganger mer enn Europas nest største produsent, Storbritannia. Dette er galskapen Guterres sikter til.

Dagens Næringsliv avslørte i september at Norge og EU skal inngå en ny «grønn» industriavtale, for lansering på COP27. Den skal etter signede inneholde formuleringer om at «EU støtter at Norge fortsetter å lete og investere for å sikre olje og gass til det europeiske markedet». Dette er ikke i tråd med EUs egne klimaambisjoner, eller IPCC og IEAs anbefalinger. Det er allerede blitt funnet mer olje og gass enn verden kan forbrenne hvis vi vil nå Parisavtalens mål og unngå katastrofe klimaendringer. Norge kan ikke bruke energikrisen i Europa til å få EU med på fortsatt oljeleting. DNs avsløring har allerede skapt reaksjoner fra ukrainske og internasjonale organisasjoner, som ber Norge og EU om ikke å inkludere olje og gass i en eventuell avtale.

ForUM, og BKA, mener at Norge i samsvar med IPCC-rapporten må:
 • Starte jobben med nedfasing og rettferdig omstilling hjemme nå, inkludert ved å ikke godkjenne plan for utvikling og drift for Wisting-feltet.
 • Ikke inkludere olje og gass i en eventuell grønn industriavtale med EU.
 • Sikre at tiltakene for å kutte utslipp fra fossilt brensel står i samsvar med veksten i utslipp og behovet for utslippskutt for å holde verden innenfor 1,5-gradersmålet.
 • Handle i samsvar med kunnskapen om at fortsatt installasjon av infrastruktur for olje, kull og gass låser oss til ytterligere klimagassutslipp. En begrensning av global oppvarming til 2 °C eller lavere medfører at store mengder fossilt brensel må forbli i bakken, og målet om 1,5 °C gjør dette bare mer prekært.
 • Jobbe for at olje og gass kommer på agendaen i UNFCCC. Det vil være lettere å få fortgang på iverksettelsen av vedtaket om energiomstilling fra Glasgow, dersom land som eksporterer olje og gass erkjenner at «transition towards low-emission energy systems» ikke kun handler om å omstille seg vekk fra kull, men også fra olje og gass.
Spre klimavett,
del denne saken!

1 kommentar

 1. Tone Toft | 08.11.2022

  Veldig bra oppsummering av Norges rolle og hvordan myndighetene prøver å komme seg vekk fra sitt ansvar. Jeg håper at Norge blir kraftig avslørt på COP27 – og at mange land presser Norge til å stanse Fossilekspensjonen. Wisting må aldri bli en realitet.
  Når Jonas Gar Støre og Espen Barth Eide uttaler seg om hvor fantastisk flinke og ansvarlige vi er med lovnader om 55% kutt i dette landet innen 2013, så er det rett og slett latterlig å høre på. Det er ren utopi … men heldigvis er det mange som reagerer nå. Jeg håper Norges myndighetsrepresentasjon i Egypt blir avslørt en gang for alle med sin dobbeltmoral!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*