Absurd teater

  • EMNER:
  • PUBLISERT:
    fredag 4. nov 2022
  • AV:
    Redaksjonen
gahr støre
Regjeringen vil skjerpe klimamålene. Men hvor er de realistiske virkemidlene? spør Besteforeldrenes klimaaksjon. Foto fra Flicr.

I går erklærte Jonas Gahr Støre at Norge skjerper sine klimamål foran COP27. Utslippene skal ned med 55 % innen 2030. Svein Tveitdal fra Besteforeldrenes klimaaksjon mener dette ikke er realistisk mulig – etter mange års forsømmelse. Å oppleve møtet i Dagsnytt 18 mellom ham og en statssekretær fra Ap, var en lettere absurd forestilling!

Klimamål og realiteter

– Jeg er glad for å kunne annonsere at Norge forsterker sitt mål. Dette sender et sterkt signal til andre land, og vi håper flere vil følge etter, sa statsminister Jonas Gahr Støre til media.

Samtidig var Svein Tveitdal intervjuet i Klassekampen. Som tidligere direktør for FNs miljøprogram har han fulgt klimaforhandlingene siden starten på 1990-tallet. – Vi har ikke klart å levere den klimapolitikken som forskerne sier er nødvendig, sa han. Forrige uke slo en FN-rapport fast at selv hvis landene når de offisielle klimamålene sine, vil global oppvarming nå rundt 2,5 grader i slutten av inneværende århundre, – og ikke 1,5 slik de har forpliktet seg til gjennom Parisavstalen.

– Verdens ledere snakker fortsatt om et mål som det er 100 prosent sikkert at vi ikke når, og som man ikke legger planer for å nå. Det er en ganske stor katastrofe, fordi man lurer folk, sier Tveitdal til Klassekampen.

Absurd teater i NRK

Seinere i går, i debattprogrammet Dagsnytt 18. møtte Svein Tveitdal statssekretær Ragnhild Syrstad i Klima- og miljødepartementet. Her fikk representanten fra den oljedryppende regjeringa lov å framstå som en slags ivrig, idealistisk Natur og Ungdom’er –  i møte med en eldre, skeptisk og oppgitt herre som ikke helt forsto at vi må sette alt inn på å nå Paris-målet!

Vi legge lista så høyt! forklarte statssekretæren. Og det er tydelig at den idealistiske del av regjeringa faktisk tror på egen politikk, om at Norge kan nå målet om 55 % kutt. Problemet er at det er det veldig få andre som gjør. Knapt noen! I fjor var kuttene på under 1 prosent. Og som Tveitdal sa i Dagsnytt 18: Det er jo ikke mulig å hente inn alt dette de siste par årene før 2030!

Det vi trenger, er en ambisiøs, men også kunnskapsbasert klimapolitikk – for å unngå å bli fanget i en ond sirkel der naturens egen forsterkende tilbakekoblinger til slutt gjør det umulig å stoppe de farlige klimaendringene. Hadde klimaproblemet blitt tatt på alvor for 30 år siden, ville situasjonen vært en annen. I dag er det kanskje fortsatt mulig å hindre en oppvarming på over 2 grader. Selv dét vil være en svært alvorlig klimaendring. Men også da må det handles, og ikke bare loves!

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*