Vår felles framtid

Drammen røde hatter
God stemning ved landsmøtets avslutning i Drammen, helga 10-11 sept. Med vilje til aksjon for våre barnebarns framtid!

Denne uka kommer det nye statsbudsjettet. VG, Aftenposten og NRK kommer til å fortelle oss alt om hva det betyr – «for deg». Men hvordan skal vi klimabesteforeldre oppmerksomhet rundt de store spørsmål, som gjelder oss alle og vår felles framtid? Kanskje er det beste svaret vi kan stille opp med: Flere røde hatter snarest!

Norsk klimapolitikk står ganske enkelt ikke til troende. Samtidig har vi bak oss en sommer der klimakrisa har truffet hardere og raskere enn noen hadde sett for seg. Ingen kan se rolig på dette, som bryr seg om barns framtid og trygghet! Og om retten de har til «en natur der produksjonsevne og mangfold bevares», som det heter i Grunnloven § 112. «Naturens ressurser skal disponeres ut fra en langsiktig og allsidig betraktning som ivaretar denne rett også for etterslekten.»

BKA har gjort disse ordene til sine. Men det er en rett som ikke kommer av seg sjøl. Det er derfor BKA finnes, og er aktiv landet rundt. I Trondheim står vi fast på Nordre gate med våre sanger: «Alle barn skal arve jorda!» På Hamar har vi nylig feira at det ikke blir ny motorvei, og at matjorda blir bevart for etterslekta. I Tromsø har vi enda en gang klimastreika sammen med ungdommen, og det samme i Stavanger. «Ikke la uro og sinne føre til oppgitthet og passivitet, men kampvilje og initiativ», sa BKAs appellant. «La oss sammen slåss for nødvendige endringer slik at dere, våre barnebarn og alle etterkommere får gode liv.»

Slik er Besteforeldrene og våre rødglødende aksjonshatter synlig til stede med et lett gjenkjennelig budskap. Vi er ‘concerned grandparents’ – bekymra og engasjerte. Rødt signaliserer fare. Men også glede og humør. Rødt er naturens mest energiske farge, – det står for pågangsmot og vilje til å gjøre noe med problemene!

Vi er bare nødt til å tro at det nytter. At vi kan nå fram, trass alt. Som i mai i år da 4050 besteforeldre troppa opp foran Folkets Hus i Oslo og tok imot delegatene til LO-kongressen. Gjennom fagforeningsbladene nådde bildet av oss med hatter, plakater og bannere titusener av LO-medlemmer. Og det nyttet faktisk! Det ble gjort et overraskende vedtak der LO innser at deler av olje- og gassressursene må bli liggende. En av dem som tok kampen inne på kongressen skrev til oss i etterkant: «Kjennes så solid og godt å ha dere i ryggen når vi tar disse kampene.»

Men så må vi også erkjenne at vi ikke alltid er like oppmerksomme. 8. juni kunne Statistisk Sentralbyrå fortelle at Norge i 2021 hadde en reduksjon i klimagassutslipp på ynkelige 0,3 prosent! Hvor var BKA da? Hvorfor var vi ikke på plass, i full mundur og synlige for alle, for å avkreve klimaministeren og statsministeren en forklaring? Vi vet at regjeringens klimaløfter for 2030 forutsetter 7-8 prosent kutt – hvert år! De slipper for billig unna!

Faren er økende for at vi overlater et konkursbo til våre etterkommere. Alt mens vi druknes i ordgrøt og talemåter, – om at «oljen skal utvikles, ikke avvikes», om at klimamålene ligger fast, om samarbeid med EU, osv. etc. Det kommer mest sannsynlig til å gjenta seg torsdag 6. oktober, når statsbudsjettet blir framlagt. Vi vil enda en gang bli stående tilbake med et gap mellom ord og handling, uten de kraftfulle grep som må til for at Norge skal leve opp til sine forpliktelser.

Det er da Besteforeldrene må være på pletten! Utenfor Stortinget, eller der vi slipper til. Mange nok, med våre hatter, våre kroppsplakater, våre bannere, våre sanger og våre krav! Det som er bra, skal vi rose regjeringa for. Men hvis de ikke tar på alvor våre barnebarns rett til en bærekraftig framtid, da blir vi forbanna. Da ser vi rødt!


 

Spre klimavett,
del denne saken!

1 kommentar

  1. Steinar Winther Christensen | 03.10.2022

    Jeg er lettere sjokkert! Flere røde hatter? Gjennom mine nesten 4 år som leder har jeg forgjeves forsøkt å advare mot denne uniformeringen og menighetsmessige måte å profilere BKA. Kan man seriøst tro at hattene trekker nye medlemmer? Styret må ta denne profileringen opp med medlemmene.

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*