Kamp mot Wisting

 • EMNER:
 • PUBLISERT:
  tirsdag 13. sep 2022
 • AV:
  Redaksjonen
Wisting 2
Wisting-feltet i Barentshavet er verdens nordligste, helt opp mot iskanten. BKA og mange andre organisasjoner sier klart nei til utbygging.

I en resolusjon fra årsmøtet blir det fastslått at kampen mot utbygging av Wisting-feltet i Barentshavet er en av de mest maktpåliggende sakene for Besteforeldrenes klimaaksjon. BKA viser til nye utslipp og økt oppvarming som vil bli følger av utbygginga, og ber Stortinget vurdere dette opp mot de humanitære katastrofene som nå rammer verden.

Resolusjon enstemmig vedtatt på årsmøte BKA 11.09.2022:

Stortinget må avvise planene om utbygging av Wisting-feltet!

UNICEF rapporterte i fjor at 1 milliard barn i 33 land – nærmere halvparten av alle barn i verden –  er i fare på grunn av klima- og miljøtrusler. Vi ser med gru at menneskeskapte klimaendringer er med å skape humanitære kriser i alle verdensdeler: Katastrofebranner, tørke og flom, matmangel, feilernæring og flukt.

Besteforeldrenes klimaaksjon er grunnlagt på generasjonsansvaret, slik det er uttrykt i Grunnlovens § 112. Nå planlegger Equinor å bygge ut oljefeltet Wisting i Barentshavet. Stortinget skal behandle saka i 2023. Besteforeldrenes klimaaksjon framhever at utbygging av Wisting vil bety ytterligere globale klimautslipp. Det er vurdert at oljen fra Wisting vil medføre utslipp på 200 millioner tonn CO2 mens feltet er i drift (Oil Change International). I tillegg vil infrastruktur til Wisting kunne åpne for utbygging av flere felt i Barentshavet.

FNs klimapanel har konkludert at omfattende og varig reduksjon av klimagassutslippene er nødvendig for at 1,5-gradersmålet skal ha 50 % sjanse. Bruken av olje må reduseres kraftig (60 % fra 2019 til 2050), og fossile ressurser må bli liggende. De fleste reduksjonene må gjennomføres umiddelbart, for utviklingen må snus i løpet av de neste par årene.  Det er sterk vitenskapelig enighet om at klimaet ikke tåler fortsatt utbygging av olje og gass, slik den norske regjeringen legger opp til. Norges nasjonale institusjon for menneskerettigheter har slått fast at ut fra Grunnloven kan det ikke gis tillatelser som er uforenlig med å begrense oppvarmingen til 1,5 grad.

Dette tilsier at Wisting-feltet ikke kan bygges ut. Den norske stat som hovedeier i Equinor ikke kan forsvare å øke de globale klimautslippene ytterligere. Stortinget må avvise planene. Kampen mot utbygging av Wisting er en av de mest maktpåliggende sakene for Besteforeldrenes klimaaksjon og for alle som er opptatt av klimaet. 

Spre klimavett,
del denne saken!

2 kommentarer

 1. Ivar Minken | 16.09.2022

  Natur og ungdom og Changemaker inviterer nå BKA til å være medarrangør på aksjonsuke mot Wisting-utbygging 24. – 30. oktober. Jeg regner med at styret svarer ned et rungende JAAAA❣️ Blir vi med?

 2. Andrew Kroglund | 16.09.2022

  Absolutt – vi er med på planleggingen av dette. Mer informasjon følger snart.
  Andrew

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*