Har vi en plan?

BKA Oslo fredag (2)
BKA er god til å markere seg, som her i Oslo sist fredag. Men har vi også en plan for det vi driver med? spør Øyvind Wistrøm. Foto: Sidsel Saugstad

BKA gjør mye bra. Vi har mange aktive og kunnskapsrike medlemmer, vi markerer oss godt i det offentlige rom, og er tydelige og verdiorienterte. Spørsmålet er om vi har en plan for det vi driver med? sier Øyvind Wistrøm. På landsmøtet vil han innlede til diskusjon om strategi. – En organisatorisk bevisstgjøringsprosess, kaller han det.

Drillo som forbilde?

Øyvind Wistrøm ble innvalgt i landsstyret i 2021, og har det sist året vært nestleder i BKA. Han bor i Horten og har undervist i natur- og miljøfag på Universitetet i Sørøst-Norge. Når han skal forklare hva han mener med strategi, viser han til Drillo. Han ville at Norge skulle spille god fotball og helst vinne VM. Strategien var enkel og grei: Da må vi score flere mål enn motstanderen. Men da må vi først vite hva vi er gode og dårlige på. Konklusjon og fokus: 1) Vi må bli dyktige til å få mål i dødball-situasjoner, og 2) bli dyktige i å stoppe målskudd i knehøyde.
– Litt sånn bør vi i BKA også tenke, – tenker jeg. Vi er allerede på ballen når det gjelder å være synlige og få oppmerksomhet. Sånn sett er de røde luene geniale! Men dette kan jo ikke være noe mål i seg selv. Hvis vi skal oppnå noe mer, og score noen mål, må vi utforme noen gode nasjonale kampanjer – og legge vel til rette for at alle våre lokallag og så mange medlemmer som mulig kan bidra på rett plass. Da trenger vi en plan.
– Selvsagt skal det i en organisasjon som vår være rom for alle mulige lokale initiativer. Vi skal være fyrlykter for en bærekraftig omstilling. og hundre blomster skal blomstre! Men enten vi demonstrerer mot atomubåter i Tromsø, arrangerer gjenbruksfestival i Stavanger, skriver i avisene om kommunal innsats på Møre, eller lager seminar om alternativ energi i Fredrikstad, – ja så skal det stå en organisasjon parat, med en proaktiv ledelse som følger opp og ligger tett på med gode råd, tilrop og hjelp til å spille mer offensivt og rett på mål.
– For meg er koordinering avgjørende, slik at vi kan få en bedre synergieffekt ut av vår gode grasrotaktivisme. I tillegg gjelder det selvfølgelig å være bevisst på at ikke alle trives med å ikle seg bøttehat og plakatvest og marsjere i gatene. Det er mange måter å være aktiv på. Det er viktig å gi rom i organisasjonen også for dem som heller vil skrive, holde foredrag, og spre besteforeldre-budskapet i familie, nabolag, partiet sitt og fagforeninga. Også de skal oppleve at de får god og relevant oppbacking fra BKA sentralt.

Først når vi tenker og handler slik, koordinert, planmessig og målretta, som Drillo, kan vi kalle oss en virkelig organisasjon, mener Øyvind Wistrøm. Han ser fram til å innlede til debatt i Drammen, og håper deltakerne gir seg tid til å lese det vesle strategidokumentet på forhånd. – Det håper jeg forresten at flere gjør, slik at vi kan få denne viktige samtalen i gang også ut i lokallagene. BKA er og skal være en grasrotbevegelse, der all sann fornyelse har god forankring.


Øyvind Wistrøm tar gjerne en diskusjon. Her med en klimafornekter på Arendalsuka. Nå gjelder det BKA selv  – vår profil og strategi for framtida.

Spre klimavett,
del denne saken!

3 kommentarer

 1. Nina Andby | 05.09.2022

  Hei!
  Jeg skulle gjerne deltatt på årsmøtet, men siden jeg går å venter på å bli bestemor, og skal passe to storebrødre, kan jeg ikke det i år. Har lufta interessen for å starte lokallag i Vågå/Nordgudbrandsdalen, men fikk liten respons. Det er veldig bra at dere jobber mot lokallagene. Ønsker meg også en strategi for å delta i arbeid og aksjoner for oss «enslige»medlemmer. Lykke til med årsmøtet!
  Hilsen Nina Andby, snart bestemor til fire.

 2. Finn Bjørnar Lund | 05.09.2022

  Gode poenger fra ØW. Samtidig er det viktig å gi rom for at det kan blomstre lokalt. Det kan også skje gjennom samarbeid med andre.

 3. Gro | 08.09.2022

  Veldig gode meninger du uttrykker der, Øyvind. Du er en drivkraft, og rett plassert i styret. Ser frem til å lytte til deg på landsmøtet i Drammen! :-)) Gro

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*