Historisk dag i FN

 • EMNER:
 • PUBLISERT:
  mandag 8. aug 2022
 • AV:
  Redaksjonen
Godt nytt FN

En sommer er over. Og noen nyheter har gått under radaren til de fleste. Den 28. juli vedtok FNs generalforsamling en historisk resolusjon. 161 land blant dem Norge stemte for å anerkjenne retten til et sunt og bærekraftig miljø som en universell menneskerett. BKA er fornøyd, og var tidligere med på å påvirke norsk stemmegivning.

Av Andrew Kroglund,
generalsekretær Besteforeldrenes klimaaksjon

Dette betyr at FN for første gang anerkjenner at alle har rett til å leve i et rent, sunt, og bærekraftig miljø. – Det vil redusere urettferdighet og myndiggjøre folk, særlig folk i utsatte posisjoner, miljø- og menneskerettsaktivister, barn, ungdom, kvinner og urfolk, sier FNs generalsekretær António Guterres i en pressemelding.

Det er et viktig skritt i riktig retning. Natur- og miljørettigheter «biter seg fast» som noe som er like viktig som de økonomiske, sosiale og politiske rettigheter. Nå blir det opp til myndigheter verden over om å gjøre resolusjonen til en realitet for alle, overalt. At de i denn sammenheng trenger press fra sivilsamfunnet, sier seg selv.

I juni år sendte 14 organisasjoner, deriblant BKA, et åpent brev til klima- og miljøministeren Espen Barth Eide og utenriksministeren Anniken Huitfeldt, med krav om at Norge støtter opp om initiativet ved å stemme for resolusjonen når den kom opp i FNs Generalforsamling i juli. Det var ikke gitt på forhånd.

Og ikke alle stater stemte for når det kom til stykket. Kina, Russland og seks andre avsto fra å stemme. Det er urovekkende, selvfølgelig. Vi vet at miljøaktivister er blant de mest utsatte menneskerettighetsaktivistene. Hvert år myrdes et titalls mennesker i kampen for et bedre miljø.

Når det gjelder Norge, betyr vedtaket enda flere gode intensjoner å forholde seg til, både internasjonalt og nasjonalt. Resolusjonen slår fast at klimaendringer, ikke bærekraftig bruk av naturressurser, forurensing av luft, jord og vann, dårlig avfallshåndtering og tap av biologisk mangfold bryter med menneskerettighetene.

Generalforsamlingens vedtak innebærer en grunnleggende endring av internasjonal menneskerett, mener FNs spesialrapportør for menneskerettigheter og miljø, David Boyd. Han har tidligere uttalt seg kritisk til fortsatt tildeling av nye norske oljelisenser i nord. Nå vil han få mer ammunisjon å fyre løs med. Det vil BKA også!


Spre klimavett,
del denne saken!

1 kommentar

 1. Harold Leffertstra | 08.08.2022

  Flott at BKA og 13 andre organisasjoner var med på å påvirke Norges stemmegivning. Den var ikke gitt på forhånd. Nå er resolusjonen vedtatt i FNs generalforsamling. Det er bra, men nå begynner det møysommelige og egentlige arbeidet med å leve opp til resolusjonen. Det vil kreve en enorm omstilling. Også i (ny)rike Norge. Og en skal ikke bare skylde på, og vente på politikerne. Ifølge mange meningsmålinger ønsker et flertall av nordmenn/kvinner å prioritere natur og klima. Men når det kommer til valg, stemmer de på partier og politikere som prioriterer økonomisk vekst, fortsatt leteboring etter olje/gass og nedbygging av natur med motorveier, kjøpesentre og hyttefelt.
  Så det blir nok å gjøre for de 14 organisasjonene som dyttet Norge til å stemme ja til resolusjonen.

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*