Aldri mer Hiroshima

  • EMNER:
  • PUBLISERT:
    mandag 8. aug 2022
  • AV:
    Redaksjonen
BKA Ican 1
Morten Lange, Oslo BKA, og Bente Bakke med klimahunden Bruno på markeringen av Hiroshimadagen.

Besteforeldrenes klimaaksjon var til stede da Nei til atomvåpen og ICAN Norge markerte den internasjonale Hiroshimadagen den 6. august ved Spikersuppa i Oslo sentrum. Det er 77 år siden atombombene ble sluppet over Hiroshima og Nagasaki, la byene i ruiner, og tok livet av over 200 000 mennesker. I tillegg ble mange skadet for livet.

I 2017 delte den norske Nobelkomiteen ut Nobels fredspris til Den Internasjonale kampanjen for avskaffelse av atomvåpen (ICAN). Kampanjen hadde da lyktes i å få tilslutning fra et flertall av FNs medlemsland til en traktat om forbud mot  all bruk, lagring og utvikling av atomvåpen. Samme år vedtok BKAs årsmøte å gå inn som partner til ICAN Norge, sammen med over 50 andre organisasjoner.

Bente Bakke kom fra Mysen i Østfold for å være med på markeringen 6. august. – Vår stakkars klode tåler ikke mer krig, sier hun. Hun er ikke minst skremt av det som skjer i Ukraina, der det virker som om Russland holder muligheten åpen for også å bruke atomvåpen i ytterste fall.

Bente Bakke forteller at hun selv har besøkt Hiroshima som medlem av Stortingets kommunal- og miljøkomité på reise til Japan, Kina og Hong Kong. På Hiroshima Museum ble de mottatt av museets direktør. – Ustillingene var rystende nok, men det var beretningen til direktøren som gjorde størst inntrykk på meg. Da bomben smalt var han som 13-åring på skolen, ikke langt fra eksplosjonen sentrum. Han var den eneste på skolen som overlevde. Da han kom til seg selv gikk han gjennom ennå rykende ruiner og så fryktelige syn av delvis forkullede mennesker og dyr. Hus, trær og vegetasjon hadde forbrent på sekunder. Han klarte å ta seg frem til sitt hjem utenfor byen. Han var syk lenge etterpå, men ble pleiet av sin mor. Det var et mirakel at han overlevde.

– Man blir merket for livet etter et besøk i Hiroshima, sier Bente. Som tidligere Høyre-politiker har hun likevel støttet at NATO har atomvåpen – på grunn av argument om at terrorbalansen bidrar til å hindre krig mellom stormakter. – Men når vi nå ser at Russland truer med å bruke atomvåpen hvis de ikke får viljen sin med å okkupere Ukraina, har det jo fått en motsatt effekt.

– Derfor må alle land støtte FNs arbeid for å avskaffe atomvåpen. Med de klima- og miljøskader vi nå ser over hele verden, både på grunn av global oppvarming, krig og konflikt, må beslutningstakere i alle land forstå at de ødelegger fremtiden også for sine egne barn og barnebarn, fremholder hun. – NATO-medlemskapet må ikke være til hinder for at Norge slutter seg til FNs atomvåpenforbud.


Gitarist André Førsund og møteleder og solist Mika Mayumi. Hun fremførte, med sin meget vakre stemme, en sang på japansk om Hiroshima.

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*