Gnister fra klimasmia

Bib smed
Smeden Bjørn svinger slegga og åpner Besteforeldrenes klimasmie.

Et dugelig slag mot ambolten åpna Besteforeldrenes klimasmie under Arendalsuka – fra en vaskekte smed, på biblioteket, sammen med en sjuendeklasse fra Stinta skole. Barna var med på notene og lagde flotte tegninger til den nye tankesmia – «for deg som vil samarbeide med barn og unge for å skape en bedre verden».

Kunnskaper og mot

Det er ikke ofte at biblioteket har besøk av en smed i full mundur. Men Bjørn Bøe fra Tvedestrand hadde da heller ikke med seg det aller viktigste, fortalte han – essen der kullet gløder og brenner og kan komme opp i langt over tusen grader. Da hadde nok bibliotekarene blitt litt betenkt! Men han fikk vist og fortalt om hva som kreves av en god smed, der stikkordene er: kunnskap, kreativitet og mot.

Ikke ulikt hva som kreves for å hamle opp med klimaendringene, altså!

Med på arrangementet hadde Besteforeldrene også fått leder i Changemaker, Naja Amanda Lynge Møretrø. I sin appell rettet hun seg spesielt til barna – og deres sans for rettferdighet.

For klimaproblemene er jo så utrolig urettferdige, også! Mens årsaken til den globale oppvarmingen stort sett er å finne i det rike nord, og land som Norge, er det fattige land i sør som får merke de alvorligste konsekvensene: flom, tørke og et stadig villere vær.

Det er heller ikke rettferdig at barn og unge skal få ansvaret for å ordne opp i alle de store miljøproblemene som overforbruket til foreldre og besteforeldre har skapt!

Barna bidro ivrig til innhold i Klimasmia, under kyndig ledelse av to gamle lærere: Linda Parr og Nina Weidemann. Alle deltakerne fikk med seg den fine nyslåtte button!

Barnas galleri

Kunnskap er ikke nok. Vi må ha med oss følelsene, et glødende engasjement – og ikke minst barnas ustoppelige fantasi og kreativitet. Med det som utgangspunkt ble klassen fra Stinta skole, pluss en gruppe fra Changemaker, satt i gang med å lage tegninger. De flotte resultatene kan du ser her – de første gnistene fra nye Besteforeldrenes klimasmie (klikk på bilde for fullskjermvisning og bla videre):

« av 9 »

 

 

Spre klimavett,
del denne saken!

3 kommentarer

 1. gro | 19.08.2022

  Det var en artig opplevelse! Nå må vi alle til å be våre barnebarn tegne og skrive, og sende det til Halfdan. :-))) Gro

 2. Elisabeth Tveter Briseid | 19.08.2022

  GRATULERER med den flotte Klimasmia, som samler relevant stoff! Fint med A4-arkene for hvermannsen. Interessant å vite hvordan Klimasmia tenkes «spredt» og brukt.

 3. Bodvar Sonstad | 20.08.2022

  Fra Voksendelen i Klimasmia vil spesielt FAKTAARKENE være nyttige som løpesedler på stands. Tungt stoff blir «folkeliggjort».
  I Barnedelen: Besteforeldre kan hjelpe barn med å sende inn spørsmål til «Barnepanelet» hos Miljøagentene.
  Besteforeldre kan bistå med hjelp til å opprette lokallag for Miljøagentene.
  Besteforeldre sammen med barn, kan bruke denne digitale plattformen til få fram tanker om klima og framtida i form av tegninger, tekst, bilder ol.
  Her kan lokallagene gjøre en viktig jobb gjennom å stimulere til slik aktivitet.

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*