Dame for sin hatt

bente m fl
På stand i Spydeberg 21. mai i år: Ole Christian Årtun, Sigmund Hanslien, Bente Marie Bakke og den alltid like trofaste Bruno. 

Det er ikke alle som flytter til et nytt sted når man nærmer seg 80 – for straks å kaste seg ut i samfunnskampen, stå på stand og skrive i avisene. Men slik er Bente Bakke på Mysen. Nylig var hun igjen ute i Smaalenenes Avis, der bakgrunn er en studie av nordmenn som klimaskeptikere. I indre Østfold er det uvanlig mange av sorten! – mener hun.


Klimaendringene en katastrofe for barna, naturen og landbruket
Bente Marie Bakke, Besteforeldrenes klimaaksjon

Smaalenenes Avis skriver på lederplass om problemet med at så mange nordmenn ikke tror at klimaendringene er menneskeskapt. Vi har vanligvis stor tillit til forskere, men når det gjelder klima, velger mange å mistro vitenskapelige fakta.

Som landstyremedlem og nestleder i Besteforeldrenes klimaaksjon (BKA) i Indre Østfold, fikk jeg sjokk da jeg flyttet tilbake til Mysen etter mange år i Son. Vi har hatt mange stands og delt ut informasjon denne våren, og mitt inntrykk er at det er uvanlig mange klimafornektere i storkommunen. Det til tross for at landbruket står sterkt, og at matproduksjonen vil blir hardt rammet, både av klimaendringer og stadig nedbygging av dyrket mark.

Besteforeldre i følge med barn har vært hederlige unntak når vi deler ut materiell, pluss ungdommer som gjerne vil ta med informasjon hjem til foreldre og besteforeldre. Det er positivt, og jeg mener alle som har barn og barnebarn, må kjempe aktivt for å sikre dem en levelig framtid.

Det viktigste vi alle kan gjøre er å presse de partiene vi er medlemmer av til å stanse den voldsomme subsidieringen av oljeindustrien, og stanse leting etter mer olje og gass på norsk sokkel. Det verste feltet er Wisting, som Equinor med støtte av regjeringen, Høyre og Frp, nå vil åpne. Et enormt oljefelt ved iskanten i Arktis, hvor de må hente strøm fra land, og hvor det ikke er oljevernberedskap. Dette feltet må vi alle gå sammen om å stanse for barna og barnebarnas skyld.

Norge vil fortsatt produsere olje og gass på eksisterende felt i mange år fremover, men vi kan ikke fortsette å satse på kostbar letevirksomhet, som ikke ville være lønnsom uten den statlige subsidieringen. Regjeringen må i stedet subsidiere fornybare energikilder som jord- og solvarme, og skape grønne industrier og arbeidsplasser. Norge kan gi gode bidrag til å hindre enda farligere global oppvarming og vise at vi bryr oss om framtiden til kommende generasjoner.


Anne Grøndahl, Sigmund Hanslien, Sylvi Grythe og Bente (og Bruno) på Vårdager på Høytorp fort, Mysen 24. april.

Spre klimavett,
del denne saken!

1 kommentar

  1. Toril Sehested Zakariassen | 15.07.2022

    Jeg er så glad for det dere gjør. Jeg er støttenedlem og går med pins jeg har fått fra dere. Snakker mye om miljøet og støtter alle organisasjoner som har med vårt miljø og gjøre. Liv i havet, regnskogen mmm Flyr nesten ikke. Kun en gang hvert å eller annet hvert år til venner i England. Er miljøaktivist på mitt sett. Har dårlig samvittighet for bilen vår som går på bensin. Den vil jeg beholde! Ikke helt bra med strømførende biler heller. Har begynt å tenke på solcelle for vi har et tak som egner seg. Innstallerte varmepumpe for 3 år siden. Bruker lite strøm. Ja dere skjønner jeg prøver så godt jeg kan. Har 4 barnebarn som skal arve jorden etter oss.

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*