Håp og tru

BKA Domkirka aksjon
Besteforeldrene i Trondheim – klare til dyst på markedet under Olavsfestdagene. Foto: Ola Dimmen.

«Vi må gi barna håp og tru» – står det i sangen «Alle barn skal arve jorda» av Besteforeldrenes trubadur Ola Dimmen. Denne sommeren er BKA invitert til å presentere seg selv under Olavsfestdagene i Trondheim, som har mottoet «HÅP». – Vi er blitt tildelt en sentral plass i domkirkeparken på selveste olsokdagen 29. juli, forteller Nina Weidemann.

– Av arrangørene er vi oppfordret til å lage stand, gjerne synge – slik vi er kjent for, men også til å lage en aktivitet for barnefamilier.

Og det passer godt, – for her i Trondheim har vi tenkt mye på hvordan vi i BKA på best mulig vis kan arbeide godt for å virkeliggjøre formålet vårt. Klart vi skal snakke høyt til folk flest og til politikerne om barnebarnas framtid, men samtidig tror vi det er verdifullt og hensiktsmessig å snakke med de menneskene som skal arve jorda, nemlig barn og unge.

I slutten av april arrangerte vi klima/miljø-verksted på tvers av generasjonene, i samarbeid med Miljøagentene og Natur og Ungdom. En hel barneskole på Skatval i Stjørdal sto til disposisjon, og det ble en innholdsrik dag med mange aktiviteter og felles måltid m.m. Vi fikk snakket sammen med de yngste barna om hvordan vi kan redde truete dyr i Arktis, og sammen med de litt eldre trent på å framføre meninger og argumenter foran en forsamling.

Nylig viste en spørreundersøkelse fra Redd Barna og Miljøagentene at bare en av fire norske barn og unge i alderen 8 til 19 år tror verden vil klare å løse klima- og miljøproblemene. Oppgaven vi står overfor når vi som voksne skal se barna i øynene og snakke med dem på en konkret måte om klimaendringene, er ikke lett.

Opplevelsen vi hadde i møte med de yngste miljøagentene fra seks til ni år på Skatval, sitter sterkt: på den ene siden den begeistrede interessen de viste for hvalrossen, isbjørnen og spekkhoggeren, – og på den andre siden de alvorlige, kloke tankene de hadde om at menneskenes liv henger sammen med alt annet liv på jorda.

Vi håper å få mange barn og foreldre i tale når vi skal ha stand i domkirkeparken. Først og fremst skal vi samtale med dem om hva de og vi alle håper på, om gleden over og forventninga til livet på jorda. Så skal vi understreke at det det er de voksnes ansvar å ta vare på alt det vakre og livlige som finnes, og at barna kan hjelpe til. Til slutt sender vi dem ut på en lur liten runde rundt kirka med oppgaver om klima og miljø som de kan bryne seg på,  og kanskje – få en liten premie til slutt.

– Ta gjerne turen innom standen vår på Olavsfestdagene om du er i Trondheim på olsokdagen fredag 29. juli!


Spre klimavett,
del denne saken!

5 kommentarer

 1. Linda Rundquist Parr | 14.07.2022

  Forslag til navnet på de tre skapningene: VØH for «Vi øyner håp!» Lykke til med Olavfestdagene til dere driftige i Trondheim.

 2. Toril Sehested Zakariassen | 15.07.2022

  Lykke til i Domkirkeparken. Det er flott det dere gjør. Jeg støtter dere og skulle gjerne være med aktiv. Heier på dere fra sidelinjen!

 3. Else Berit Sand | 15.07.2022

  Lykke til i Trondheim!

 4. Sidsel Øyen | 15.07.2022

  Hei!
  Jeg er for bevegelseshemmet til å være med på særlig mye, men kommer til Trondheim i forbindelse med Olavsfestdagene og gleder meg til å treffe dere igjen. Har så gode minner fra seminaret i fjor. Det var helt fantastisk!!

 5. Barbro Thorbjørnsen Bjørck | 16.07.2022

  Så flott! Lykke til i Trondheim. For langt vekk for meg.

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*