Sirkus for brød

Bodø 1
Fra markering i Bodø 10. juni. I går valgte bystyret utbygging, ikke jordvern. Foto: Kenneth Hedstrøm Larsen / Avisa Nordland

Thalleveiåkeren i Bodø får ikke forbli matjord, slik miljøengasjerte folk i byen har krevd. I går bestemte kommunestyret at jordvernhensyn må vike for Bodø/Glimts stadionplaner . – En milepel, sier fotballklubben. – Sirkus foran brød, sier motstanderne. De har protestert og demonstrert og samlet inn mange underskrifter mot utbygingsplanene.

Tenke globalt – handle lokalt!

Den 45 da store Thalleveiåkeren er en del av Rønvikjordene, de største sammenhengende landbruksområdene på Nordkalotten. Siden 1990-åra har det vært aksjoner for bevaring av matjord-ressursene i området.

Bodø/Glimts lovnader om bygging av «verdens grønneste stadion» imponerte ikke demonstrantene fra Framtiden i våre hender, Naturvernforbundet, Besteforeldrenes klimaaksjon, Jordvern Nordland og Bodø økologiske besøkshage, som 10. juni var samlet på jordene. – Verden står foran en global matkrise, sier de. Forutsetningene for landbruket er i store deler av verden allerede sterkt marginalisert. Å akseptere nedbygging av Thalleveiåkeren er et verdivalg i feil retning. Det er ikke lenge før neste stykke står for tur! frykter organisasjonene.

I sin appell på vegne av Besteforeldrenes klimaaksjon viste Kirsten Limstrand til det store engasjementet som mange eldre mennesker har for å ta vare på matjorda. – En gang var slike ressurser hellige. Det kan de bli igjen! Vi må heller ikke glemme betydningen jordområder som dette har for klimaet – ved at de lagrer karbon som ellers ville havna i atmosfæren. Isolert sett betyr ikke Thalleveiåkeren så mye. Men det kan vi si om det meste, og det er en måte å tenke på som vi bare må slutte med snarest – hvis vi skal ta vare på denne kloden vår.


Foto: Kenneth Hedstrøm Larsen / Avisa Nordland

Foto: Kenneth Hedstrøm Larsen / Avisa Nordland

Foto: Kenneth Hedstrøm Larsen / Avisa Nordland

Foto: Kenneth Hedstrøm Larsen / Avisa Nordland

Spre klimavett,
del denne saken!

1 kommentar

  1. Finn Bjørnar Lund | 20.06.2022

    Og jeg som er Glimt-tilhenger får et stort problem med å fortsette og støtte klubben. Hvordan har de tenkt å erstatte den matjorda som de fjerner for alltid?

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*