Bestefar- eller krigerhjerte

Torgeir Strøm (2)
Torgeir Strøm er et samfunnsengasjert menneske, her under en demonstrasjon på Fosen mot vindkraftverkene som skader samiske interesser.

– Putin, hvor har du gjort av ditt bestefar-hjerte? spør Torgeir Strøm fra Jøa i Nord-Trøndelag. Pensjonert gårdbruker og lærer, medlem av BKA, sitter på fylkestinget for SV. Appellen hans mot Ukraina-krigen – og for en verden der vi gjør hva vi kan for å beskytte barna mot vold og klimakatastrofer, har stått på trykk i aviser i distriktet.

Jeg har en appell til deg, Vladimir Putin!

Vi er like gamle, du og jeg. Vi fyller 70 år på seinhøsten, og begge er vi besteforeldre. Til det russiske nyhetsbyrået TASS sa du for to år siden: «Jeg trives godt som bestefar. Barnebarna er veldig gode og søte. Jeg liker virkelig å tilbringe tid med dem, og jeg er veldig takknemlig som får lov til å oppleve det.» Det samme kunne jeg ha sagt. Du har altså et bestefarhjerte. Men hvor har du gjort av bestefarhjertet ditt når du nå har startet den dødelige angrepskrigen i Ukraina?

Du har i stedet skrudd på krigerhjertet ditt. Du sier at ukrainerne er broderfolk ditt. Men russiske flybomber og geværkuler dreper ukrainske kvinner, barn og gamle folk. Ukrainske byer blir sønderbombet og lagt i ruiner. Du beordrer dine beste unge russiske menn til å bli mordere og voldtektsforbrytere. Blodet renner i de ukrainske gatene. 2 av 3 barn er på flukt i, og fra Ukraina. Barn har dødd i armene på mødrene sine. Mitt bestefarhjerte blør – gjør ikke ditt?

Det er bare en vinner i krigen, og det er våpenindustrien. Våpenfabrikkene gløder både i øst og vest. Jagerfly som dreper fienden. Geværkuler som dreper menn. Kanoner som dreper kvinner. Splintbomber som borer seg inn i barnekropper. Kortdistanseraketter som dreper bestemødre. Langdistanseraketter som dreper bestefedre. Panservåpen som skal hjelpe våre venner. – Ja, for det må likevel være rett at landet vårt skal hjelpe det tapre ukrainske folket med våpen. For mitt bestefarhjerte sier at jeg alltid skal hjelpe dem som blir angrepet – hjelpe dem som trenger det mest. Men mitt bestefarhjerte blør.

For det var da ikke våpen og krig vi skulle bruke pengene, ressursene og kreftene våre på, nå. For det er ikke bare våpenfabrikkene som går varme, moder jord blir også varmere. Vi har en global klima- og naturkrise som truer alt liv på jorda. Du og jeg, ung og gammel, må kaste alle krefter inn for å unngå at isbreer og pol-is smelter. At havet stiger. At permafrosten på tundraen i Sibir smelter. At klimaet blir villere, våtere og varmere. At vi mennesker ikke utrydder dyr, fugler, insekter, planter og mikroorganismer som er en viktig del av mangfoldet på jorda, som er hjelperne våre, ja, livsforsikringa vår.

Og hvordan kan du, bestefar Putin, beordre dine soldater til å legge ut miner i jordklodens beste matjord, i en verden hvor barn hver dag dør av sult. Vi lever i 2022, men menneskeheten har tydelig vis enda ikke kommet seg ut av barbariets tidsalder. «Finnes her nød og sult, skyldes det svik», sa dikteren Nordahl Grieg, i diktet «Til ungdommen». Vi må ikke la generalene, våpendragerne, krigerne, våpenindustrien og facistene vinne over freden og og demokratiet. Vi må ha trua på at FN skal få sin rettmessige plass som fredsskaper igjen. Som redskap for fjerning av atomvåpen, og andre dødelige våpen. Det er FN som peker ut kursen for å redde klima og miljø, og for å skape en rettferdig fordeling av verdens rike ressurser, ikke militærallianser. Vi må ikke miste trua på FN sitt mål om at ingen barn på jorda skal sulte.

Vladimir Putin! Hvor er bestefarhjertet ditt? Stans angrepskrigen på Ukraina! Vi har ingen tid å miste. Folk i alle land, foren dere! La oss bruke solidaritetsdagen 1. mai til å love hverandre at våre bankende hjertene skal redde vår grønne, livgivende jordklode, slik at alle barn i verden kan arve en fredeligere og mer rettferdig verden. La oss en dag smi våpnene om til plogjern!

Torgeir Strøm, Jøa
Spre klimavett,
del denne saken!

1 kommentar

  1. Linda Rundquist Parr | 09.05.2022

    Dette var bare så bra, så sterkt. Har vi noen i BKA som kan oversette det til russisk? Det kan muligens formidles gjennom Naturvernforbundets kontakter i Russland.

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*