Aksjonærer for klima

Guttorm-2017
Guttorm Grundt med innlegg og aksjonærforslag på Statoils generalforsamling 2017. 2022 er tiende år på rad han deltar på generalforsamlina på vegne av Besteforeldrenes klimaaksjon.

Det stunder til ny generalforsamling i Equinor, der besteforeldre igjen vil gjøre seg gjeldende med forslag for et mer bærekraftig selskap, i en verden der det ikke er fornuftig å gå videre med planer for ny oljeutvinning. De har tidligere år regelmessig blitt nedstemt av blant annet statens representant med sine 67 prosent av aksjene.

I løvens hule

Ur-motstemmen til aksjonærflertallet er Guttorm Grundt, som hvert år siden 2012 har troppet opp på generalforsamlinga, på vegne av seg selv og Besteforeldrenes klimaaksjon. – Den gangen gjaldt det først og fremst den skandaløse tjæresand-satsinga i Canada. Jeg satt i styringsgruppa for BKA, og kjøpte noen aksjer for å ha mulighet for å være til stede i løvens hule.
– Mange av oss er imponert over din stayerevne, og at du står opp mot overmakta – år etter år?
– Faktisk så merker jeg at det går rette veien. For hvert år er det noen flere aksjeeiere som stemmer for våre forslag. Det går selvsagt alt for sakte, men det nytter å stå opp for det du tror på. Så det har jeg tenkt å fortsette med, til jeg stuper.

Guttorm Grundts aksjonærforslag:
 • Styret i Equinor legger frem en strategi for en reell omlegging av virksomheten til en bærekraftig energiproduksjon for å redusere aksjonærenes risiko og sikre aksjenes verdier.
 • Full avvikling av letevirksomhet og prøveboring etter fossile energiressurser på norsk sokkel og i utlandet innen 2024.

Klimanøytral i 2050

I aksjonærforslaget fra Bente Bakke, styremedlem i BKA, vises det til de sterke meldingene fra FNs generalsekretær Antonio Guterres: «Det må ses på som kriminelt hvordan verdens ledere har sviktet i klimasaken.» – Norge og Equinor bryr seg ikke om dette, sier Bakke. Regjeringen deler stadig ut nye oljelisenser, også i det sårbare Arktis. Det verste eksempelet er Wisting-feltet, og dette må aksjonærene gå imot. Hvis feltet blir satt i drift, vil det levere olje i mange år etter at verden skal bli klimanøytral i 2050.

Bente Bakkes aksjonærforslag:
 • Equinor arbeider for å bli en ledende produsent av fornybar energi
 • Equinor stanser all letevirksomhet og prøveboring etter fossil energi
 • Equinor trekker seg ut av alle sine utenlandsprosjekter
 • Equinor legger frem en nedtrappingsplan for produksjon av olje og gass slik at Norge blir klimanøytralt i 2050

Gro Nylander, tidligere nestleder BKA:

Kjære Equinor, ledelse, aksjonærer og ikke minst statens representant!
Nylig kom jeg over en karikaturtegning som gjorde meg ubekvem som aksjonær: Et par ledere fra oljenæringen lytter til en flokk forskere som vifter med tabeller og grafer og prøver å bli hørt mens de roper:
   «You are boiling the planet!»
Oljefolkene smiler litt og svarer:

   «We know. But it is very lucrative …»

Gro Nylanders aksjonærforslag:
 • Equinor må mangedoble sin satsing på fornybar energi i inneværende ti-år.
 • Equinor må stoppe all ny leting i Barentshavet og raskt skrinlegge planer for Wisting-feltet nær iskanten.
 • Equinor må avvikle sine ulønnsomme, omstridde og omdømmeskadelige internasjonale aktiviteter, som har ført til enorme tap.
 • Equinor må legge en konkret plan for gradvis avvikling av oljeindustrien.

 

Spre klimavett,
del denne saken!

2 kommentarer

 1. Silvia Kriz | 25.04.2022

  Så bra at vi har slike ildsjeler som står på utrettelig!

 2. Oddbjørg Langset | 26.04.2022

  Delte på min FB-side med disse ord: Besteforeldrenes klimaaksjon/BKA får taletid på Ecuinor sin generalforsamling – og for hvert år er det noen flere aksjeeiere som stemmer for våre forslag. Mere i artikkelen under – og meld deg inn i BKA, for det gjelder å være mange bak krava for et levelig samfunn for etterslekta!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*