Tilstanden alvorlig

klimastatus 2022

Oppdaterte klimadata viser at verden allerede er mer enn 1,2 grader varmere. – I,5-gradersmålet er en utopi, sier klimaforsker Helge Drange i samtale med Kirsten Øystese i Norsk klimastiftelse. Podkasten følger årets utgave av stiftelsens tilstandsrapport for klimasystemet og klimapolitikken, – Klimastatus 2022.

Store konsekvenser

I 2021 gikk verdens klimagassutslipp kraftig opp som følge av en fossildrevet økonomisk «omstart» etter pandemien, viser rapporten. Vi nærmer oss nå det samme globale utslippsnivået som vi hadde før koronaen inntraff. Og 2021 viste på flere måter at klimaendringene får stadig mer alvorlige konsekvenser: Det ble nok et år preget av alvorlige, klimarelaterte katastrofer. Hetebølger, tørke, skogbranner, ekstremregn og styrtflom tok liv og forårsaket store ødeleggelser. Klimaendringene merkes nå over alt.

Noen lyspunkter finnes i den nye rapporten fra Norsk klimastiftelse. En forutsetning for at energiomstillingen skal lykkes, er at vi klarer å vri pengestrømmene i grønn retning. 2021 representerte en investeringsrekord:

Norge med to tunger

Professor Helge Drange er kanskje aller mest bekymret over havstigningen, forteller han i podkasten. Når det gjelder norsk politikk, mener han at regjeringen snakker med to tunger. «Klima og natur skal være en ramme rundt all politikk», står det i Hurdalsplattformen. – Det betyr at utslippene må ned med 12 prosent per år. Ny aktivitet innen olje og gass er utenkelig, sier Drange.

Den eneste måten å fortsette med denne aktiviteten uten klimagassutslipp, er 100 % karbonfangst og -lagring. Det har Drange liten tro på er realistisk. – Derfor tenker jeg at energipolitikken i Norge i dag, absolutt ikke er i tråd med klimamålene. Jeg stiller meg også tvilende til om det vi driver med, er i tråd med mål om å ta vare på natur og artsmangfold. Både klima- og naturavtrykkene våre er alt for store, mener Helge Drange.


Professor og klimaforsker Helge Drange er ikke redd for å tone flagg. Her er han på Torgallmenningen i Bergen, under den store skolestreiken i mars 2019.

Spre klimavett,
del denne saken!

1 kommentar

  1. Yngvar Asbjørn Olsen | 14.02.2022

    Jeg heier på Helge Drange. Han legger ikke noe imellom.

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*