Framtida i tegninger

embla

Klimaforsker Bjørn H. Samset ga i fjor ut den kritikerroste mursteinen «2070», om veien ut av klimakrisa fram til en utslippsfri verden. Men Samset har også slått seg sammen med tegneserienestor Arild Midthun og gitt ut «Embla – kampen for fremtiden». Pensjonert lærer Gerd Johnsen har lest den, og anbefaler den gjerne til andre!Valgene vi står foran
Av Gerd Johnsen

Som takk for innsatsen i styret for BKA her i Vesterålen fikk jeg denne tegneserieboken, som først og fremst er beregnet på tenåringer.

Embla, en rimelig ensporet shoppingpåvirker, er på veg til New York for å undertegne en sponsoravtale. På flyet møter hun blant annet en klimaskeptiker som skal til FNs klimatoppmøte og en slags kynisk framtidsoptimist. På veg fra flyet til sponsormøtet ender hun opp i en slåsskamp for å berge veska si, hun får black-out og havner i en mytologisk gudeverden som antakelig er riket til våre norrøne guder. Vi gjenkjenner personer hun møtte på flyet, men nå som pragmatikerne Odin, pessimisten Tor og optimisten Idunn.

Både symbolikken knyttet til Ragnarok og Idunns grønne eple tydeliggjør budskapet på de svartmalte sidene i denne sekvensen. Jotnene (menneskene?), anført av Den grådige har ødelagt livstreet, og Embla må kjempe en hard kamp for å berge det grønne eplet som er det eneste de har igjen etter ødeleggelsene. Spørsmålet er om hun kan klare å berge eplet og frøene i det, slik at det kan danne grunnlag for nytt liv på jorda?

Forfatterne vil formidle at vi har mulighet til å velge. For å gjøre valgene så tydelige som mulig har de bygget opp tre scenarier. De ønsker å sette i gang tankeprosesser hos leserne. Det røde scenariet (Tors univers) er konflikt, det blå (Odins) er teknologi og fornuft, og det grønnere (Iduns håpefulle) er fellesskap. Midthun forklarer at scenariene er forskningsbaserte og bygger på fem fremtidsscenarier som brukes av FNS klimapanel.

Hvert scenario gir en forholdsvis grundig opplisting av fakta, og det vises til hvor man kan finne ytterligere informasjon. Avslutningsvis får vi tydelig beskjed om at resten er opp til oss. Jeg heier på denne boka på tross av at jeg aldri har vært fan av tegneserier eller fantasy- sjanger, og selv om jeg har irritert meg kraftig over sider ved språket (hvorfor tiltales Embla som «prinsesse» og «vennen»?).

Til helga leverer jeg gaven videre til barn (snart 50) og barnebarn (11 og 13), som trives godt med nevnte sjangre, og som fortsatt trives med å lese sammen før leggetid. Men jeg anmoder om at den leses sammen med voksne. Her er mange tema som er vel egnet til viktige funderinger over veien videre. Kanskje kan besteforeldre også være gode samtalepartnere for de unge.


Gerd Johnsen er tidligere lærer og har jobbet mye med flyktninger. Nå er hun aktiv i Besteforeldrenes klimaaksjon i Vesterålen. Her med barnebarna Leo og Xavi.

Spre klimavett,
del denne saken!

1 kommentar

  1. Inger-Beth Sandham | 16.02.2022

    Spennende! Den vil jeg prøve.

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*