Godvilje og etikk

veien videre

Silvia Kriz, leder av Besteforeldrenes lokallag i Sør-Rogaland, synes den menneskelige siden er det viktigste ved BKA: – Jeg vil at vi fortsatt skal prioritere kombinasjonen av alvor, humør, kunnskap og etikk. I BKA møter jeg ekte godviljens folk, som er opptatt av solidaritet, både med dem som kommer etter oss – og med mennesker i hele verden.

Viktig å stå fram

Ikke alt kan dreie seg om CO2, mener Silvia Kriz, som er barnepsykiater, pensjonist, 66 år og bosatt på Jæren. – Et tydelig etisk standpunkt tenker jeg har en virkning på samfunnet, enten det er få eller mange som står for det.
– Jeg synes vi gjør veldig mye rett i BKA, slik det er. Nettsida vår er prima. Å stå fram med røde hatter, plakater, sang og humør tror jeg er viktig og gjør oss synlig. Men selvfølgelig, det er ikke alltid lett å nå ut til de mange på den måten. Derfor prøver vi også med innlegg i aviser og sosial medier. – Mer kunnskap om hvordan å nå fram gjennom media kunne kanskje være et satsningsområde for organisasjonen?
– Men hvorfor blir ikke enda flere med, i en organisasjon som vi selv synes er så storartet og så nødvendig?
– Ja, hvorfor er ikke alle minst like opptatt av klimakrisen som av korona og høye strømpriser? Hvordan kan vi leve som før, som om vi ikke vet at vi har noen få år på oss til å snu skuta? Hvordan vekke folk av dvalen? Skal vi skremme, lokke, tvinge?
– BKA kan ikke tvinge noen, selvsagt! Men jeg mener nok at myndighetene burde bruke mild «tvang», i form av reguleringer, avgiftspolitikk, klimabelønning o.l. Skremming i form av å spre kunnskap om konsekvensene, kommer vi ikke utenom, men det er ikke det beste rekrutteringsvirkemiddel, det kan jeg se. Vi må heller prøve å vekke følelsen av at «dette betyr noe for meg, og for dem jeg bryr meg om». Og at BKA ønsker å ta vare på livsgrunnlaget og muligheten for et godt liv for alle, ikke å ta fra folk det som gir dem glede.
– Siden vi har levd lenge, har vi privilegiet av å ha opplevd en enklere levemåte, uten dagens forbruksjag. Det er viktige erfaringer. Vi kan være sannhetsvitner for at mindre forbruk og sløsing gir gode muligheter for et rikere liv. Et annet privilegium som alderen gir oss, er at vi ikke trenger å ta oss selv så veldig høytidelig. Jeg har stor sans for de røde hattene, humoren, musikken – og tror på ingen måte at disse virkemidlene svekker budskapet eller respekten for BKA. Jeg tror også at noen får lyst til å være med når de ser vi har det gøy sammen!

Kampanje mot sløseri

– Har dere i lokallaget noen planer for året 2022? Og har du noen ønsker om felles, nasjonale kampanjer for BKA?
– Vi i styret i Sør-Rogaland har lekt med tanken om å ha reduksjon av overforbruk og sløsing som et prioritert tema i 2022. Vi vil gjerne fremme gjenbruk, reparasjon og kjempe mot bruk-og-kast. Å kreve momsfritak for brukthandel og reparasjoner kan være en del av dette, og å støtte at det blir utarbeidet en matkastelov, noe som faktisk er kommet inn i regjeringsplattformen. I det hele tatt, framsnakke alle tiltak som gir mindre ressurssløsing. – En felles, nasjonal kampanje, kanskje i samarbeid med FIVH, kunne vel også være noe å tenke på?
– En annen ting vi er opptatt av, utenom «oljå» selvfølgelig, er arealbruk. Når grønne arealer og landbruksjord verdsettes så lite, så blir det sløst utrolig mye. Veier og industri får breie seg. I byer kan man bygge i høyden, hvorfor ikke når det planlegges nye industriområder? Ja, det er dyrere å bygge flere etasjer, men hvis jord og natur hadde blitt verdsatt høyere, så hadde det blitt gjort. Så hadde kanskje også arealer blitt tilbakeført fra gamle veier og industriområder som ikke er i bruk, til levende natur. 2021 var første året i FNs tiår for naturrestaurering. Det får vi også tenke på, nå som vi alle skjønner at klima og naturbevaring må gå hånd i hånd.

Spre klimavett,
del denne saken!

1 kommentar

  1. Linda Rundquist Parr | 08.01.2022

    Kloke ord for veien videre for BKA. Takk, Silvia!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*