I Blue Zone

  • EMNER:
  • PUBLISERT:
    onsdag 10. nov 2021
  • AV:
    Andrew Kroglund
andrew zero zone
Blue Zone: «Kloden henger over oss, skjør og vakker, på et mingle-område hvor en møter andre til samtale og refleksjon.» Andrew Kroglund

Å komme seg inn på det som kalles Blue Zone i Glasgow er ingen enkel sak. Her må du ha såkalt akkreditering. Det er kun for dem som er med i landenes forhandlingsdelegasjoner, for pressefolk eller for organisasjoner og institusjoner med FN-tilkobling. Fra norsk side blir tradisjonen tro også representanter fra frivilligheten tatt med.

BKA med på innsida

Besteforeldrenes klimaaksjon (BKA) har fått slik akkreditering, via nettverket ForUM for utvikling og miljø. Vi er dermed en utvalgt organisasjon i denne store koblingen av 60 norske utviklings-, miljø- og fredsorganisasjoner. ForUM har faste møter hver morgen. Her fordeles oppgaver. De arrangerer også møter med norske pressefolk og andre relevante aktører.

Det gir oss tilgang på jevnlige møter med den norske forhandlingsdelegasjonen, og norske politikere som er til stede, som klimaminister Espen Barth Eide. I tillegg kan vi gå på mange av de åpne møtene som arrangeres av ulike organisasjoner og institusjoner.

Testing, tasting og tusling

Men først må du gjennom lange køer. På grunn av covid må du selvteste deg hver dag, og deretter laste opp resultatet hos de britiske helsemyndighetene. Flere av møtene inne i Blue Zone har også begrenset romkapasitet på grunn av covid.

Selve Blue Zone er et enormt stort område, så det blir mye tasting på apper som WhatsApp, for å avklare når ForUM innkaller til hastemøter, samt at mange spontane ting dukker opp. Plutselig blir det en åpning på et forhandlingsmøte, og det avgjøres hvem som har ansvaret for å følge forhandlingene nå, samt at det må avklares om det er setninger og perspektiv som har falt ut, eller som skal inn osv. Så er det å tusle bortover de lange gangene for rådslaging …

Samarbeid med Redd Barna

Selve forhandlingstekstene er svært kompliserte og krever mye forhåndskunnskap. ForUMs observatører har det. Derfor er det flott at også BKA får være med i denne dansen. Vi blir hørt på og har vår rolle å spille.

Sammen med Redd Barna spilte vi i går inn til den norske forhandlingsdelegasjonen at det i slutt-teksten må inn en passus om at ‘barn’ er en av de gruppene som i særlig grad må hensyntas når vi snakker om klimaendringer. I tillegg forsøker vi å få inn at også fremtidige generasjoner er noe som skal vektlegges. Av en eller annen grunn står ikke dette i dagens hovedtekster.

Den norske modellen

Denne måten å jobbe på, det vil si at sivilsamfunnet har direkte adgang til sitt lands forhandlere og topp-politikere, er ganske unikt. Det er en del av den norske modellen vi kan være stolt av. Så får vi prise den, og fortsette å sette vår fossil-politikk i skammekroken.

Det blir lange dager, ofte fra kl syv om morgenen til kl ti på kvelden, når middagen også blir del av jobben. Det går en del tid til transport og praktiske ting, selvsagt. Men når du legger hodet på puta om kvelden vet du at du har vært med på noe viktig, selv om mye av det som gjøres virker smått. Men i detaljene ligger ofte det som blir stort på sikt.

Norske organisasjoner samler seg om tekstinnspill om barn og fremtidige generasjoner. Foto: Andrew Kroglund

Spre klimavett,
del denne saken!

1 kommentar

  1. Linda Rundquist Parr | 10.11.2021

    Takk til alle dere frivillige i Glasgow som følger nøye med, og som følger opp det som mangler i dokumentene det forhandles om. Det er riktig og viktig at vi i BKA understreker at barn skal hensyntas i klimaspørsmål. De bør også har rett til å uttale seg i prinsipielle saker om klima. Vi vil alle at verden skal lykkes i Glasgow!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*