Aktivist i Glasgow

 • EMNER:
 • PUBLISERT:
  onsdag 10. nov 2021
 • AV:
  Redaksjonen
BKA glasgow 2

Glasgow koker av fargerike aktivister, i tusenvis. Det er ikke lett å gjøre seg gjeldende. Til gjengjeld har alle samme mål: å presse landenes forhandlere til å vise ledelse. «No more coal, no more oil, keep your carbon in the soil!» – Det er et slagord og et rop vi norske besteforeldre istemmer av full hals! forteller Steinar Winther Christensen.


Glasgow uke 2 COP26:

Fra vår Airbnb leilighet går fire BKA-ere på morgenen gatelangs mot River Clyde, over ei bru, nedover langs elva mot Blue Zone og hovedinngangen til COP26. Sekkene er fylt med flyerne våre, vi har med ropert og et stor banner som tidligere har vært både i New York og Paris. Vindfullt, men oppholdsvær, heldigvis. Delegater haster forbi. Vi slår av en prat med hyggelige politifolk fra hele Storbritannia. Masse security, men vi føler deres sympati for saken – og for oss concerned grandparents.

Så er vi der det skjer, litt før kl.10. Det koker! XR og andre aktivistorganisasjoner er hørbart på plass. De er store her på øya. Det er her det skjer: Appeller runger utover mens tusenvis av dresskledde delegater i alle valører skutter seg og haster inn. Med nesa i mobilen henter de opp sine digitale adgangstegn og slippes gjennom svingdøra.

Noen akkrediterte tar imot flyeren vår. Og selv om det nærmest kan føles som vi tilhører ulike raser, vi her ute og de der inne, så bæres det hele opp av at de aller fleste har det samme engasjement. Vi skal redde jorda vår!

Mikrofonen blir ledig og jeg holder appell med skotsk dreis. Om hvem vi er og hvorfor vi er her. Media er fortsatt til stede. Jeg intervjues av finske TV YLE, som har litt nysgjerrig på de norske besteforeldrene med så høy profil.

Senere opp med banner og sang fra Ola Dimmens repertoar til Beethovens 8. «Mellom bakkar og berg» våger vi oss på etter krav fra forsanger Gustav Paulsen. Han og kona Inger med sine vikinghjelmer blir yndede foto-objekter.

Mer media: Intervjuer med DN, NRK P 2, Stavanger Aftenblad, Aftenposten, EuroNews TV pluss et par til. Barnas klimapanel dukker opp. Vi tar bilder og heier på hverandre før de forsvinner inn som akkrediterte. Det norske demokratiet, der også frivillige organisasjoner har en plass, viser seg fra sin beste side. Og likevel – uten de mange tusener i gatene, uten det veldige presset nedenfra, kommer dette aldri i mål!

Beste hilsen Steinar Winther Christensen

 

Spre klimavett,
del denne saken!

3 kommentarer

 1. Oddbjørg Langset | 12.11.2021

  TAKK fr innsatsen! til «Vår mann» i Glasgow! Vh

 2. Oddbjørg Langset | 14.11.2021

  Nå må jeg nok ut å ro – for jeg vet jo at det i hvertfall er to som er «vår mann i Glasgow», Steinar W Chr. og Svein Tveitdal! Nei tre, Andrew Kroglund var også der! – og flere kvinner og menn fra BKA – som vi ser på bilder! Utrolig, at dere tok den lange reisen – og markerte Besteforeldrenes klimaaksjon! Viktig! – for enda forstår jeg at BKA – og hele klimabevegelsen får visst mye å ta tak i videre..

 3. Trygve A. Meyer | 26.11.2021

  Det er jo bare slik at den store folkehopen av aktivister og pågående folkemasser med store krav om klimatiltak nettopp er problemet, uten å innse det, og dertil skyver små og ufødte barn foran seg in kampen.
  Få ned eget forbruk og tål klimaavgifter, men går det på våre dype lommer løs, da melder «gulvest» syndromet seg. Jeg er ikke imponert aktivistinnsats som legger alt ansvar på politikere.

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*