USA er tilbake

  • EMNER:
  • PUBLISERT:
    onsdag 10. nov 2021
  • AV:
    Andrew Kroglund
AOC
Alexandria Ocasio-Cortez fra gårdsdagens møte. Hun gjorde inntrykk på BKAs generalsekretær. Foto: Andrew Kroglund

«USA er på vei tilbake, og vi skal vise lederskap.» Den vevre skikkelsen foran meg sier det med en slik overbevisning at salen bryter ut i applaus. Hun er Alexandria Ocasio-Cortez, den etter hvert så kjente politikeren i Representantenes Hus, – forteller Andrew Kroglund fra Glasgow. At USA har fått ny administrasjon, merkes godt.

Jeg har klart å slippe inn på et lite møte med seks demokrater av den radikale typen, og pressefolkene her i Glasgow er fra seg av glede.

Ocasio-Cortez er en tøff politiker, og står i front for å endre amerikansk politikk for godt, med et inkluderende, grønt og radikalt program. Hun taler President Biden midt imot når det trengs, og er kompromissløs på et inkluderende grønt skifte.

Men det er langt dit. Og det er langt igjen før klimatoppmøtet her i Glasgow klarer å levere på det som skal til for å bringe verden under en 2 graders gjennomsnittlig oppvarming, og helst ned mot bare 1,5 grader, slik som vedtatt i Parisavtalen.

Nye tall på bordet

En ny studie ble publisert her i går, fra Climate Action Tracker, og den viser at det som er meldt inn av utslippskutt fra landene selv, rett i forkant av Glasgow, ikke er nok. Verden er på vei mot en 2,4-graders oppvarming. Det er litt bedre enn det FN selv anslo på et tidligere tidspunkt, da de mente lå vi an til 2,7 grader.

Men under selve forhandlingen her har flere regjeringer lovet nye målsettinger, og leverer de på alt de har kunngjort, inkludert langsiktige løfter, vil temperaturen bare stige med 1,8 °C, i følge beregninger gjort av Det internasjonal energibyrået (IEA).

Problemet er at verden fortsatt mangler gode nok universelle utslippsrapporterings- og verifiseringssystemer. Dette er med andre ord en svært usikker disiplin, hvor svarene hele tiden endrer seg.

Det er likevel en viss optimisme å spore i gangene der jeg går fra møte til møte. Ikke minst fordi amerikanerne er tilbake i manesjen, etter fire års fravær under Donald Trump.

USA må bindes til masten

Den amerikanske forhandlingslederen, og tidligere utenriksminister John Kerry, kommer ruslende forbi, med et haleheng av journalister. Han utviser en sjarm og en vilje til å sette nye mål, som smitter. Han snakker om forbud mot oljeleting i Arktis.

Men enda viktigere er unge politikere som Alexandria Ocasio-Cortez. At hun har kommet til Europa viser at USA er tilbake. Men dette er skjøre saker; og Trump lurer fortsatt i kulissene. Det er viktig at den nåværende administrasjonen får bundet landet sitt til så mange forpliktende avtaler nå at det ikke er noen vei tilbake til den fossile verden av i går.

Jeg får blikk-kontakt med Ocasio-Cortez i det sikkerhetsvakter geleider henne ut av rommet. «Keep up the pressure!», sier jeg til henne. Hun gir meg et strålende smil tilbake.


«Kloden henger over oss, skjør og vakker, på et mingle-område hvor en møter andre til samtale og refleksjon. Mange fargerike innslag – her en urfolks-aktivist fra Brasil, som er midt i et telefonintervju. Brasil har en stor delegasjon tilstede, inkludert urfolk som kjemper for skogen sin.» Andrew Kroglund

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*