Etter Glasgow: Vi gir oss aldri!

  • EMNER:
  • PUBLISERT:
    søndag 14. nov 2021
  • AV:
    Redaksjonen
BKA glasgow 2

Den 26 internasjonale klimakonferansen er over. Norske BKA var til stede, både innenfor sikkerhetsgjerdene og utenfor. – Vi var sju stykker som krysset havet, og vi påvirket, vi ga innspill, vi protesterte, vi gjorde det vi kunne og som ble forventet av oss, sier Andrew Kroglund: Vi talte barnas og de fremtidige generasjoners sak!

Selvfølgelig er vi misfornøyde med resultatet fra konferansen. Men vi gjorde vårt. Og vi vil være til stede også ved neste konferanse. For vi gir oss aldri!

Men noe positivt, og kanskje historisk, skjedde likevel under COP26 i Glasgow. Kull, olje og gass, som er hovedårsaken til klimaendringene, er faktisk ikke nevnt i Parisavtalen fra 2015. Tro det eller ei! Men i slutt-teksten fra Glasgow står det at verden skal «kutte ned» på produksjonen av fossil energi. Lenge var denne setningen mye klarere og viktigere. Det sto at verdenssamfunnet skal «fase ut» slike energibærere. Men fossilindustrienes mange tilstedeværende lobbyister under konferansen – faktisk den største delegasjonen av alle! – men også Saudi- Arabia, India og Kina klarte å vanne ut teksten på dette punktet. Derfor blir Glasgow en skuffelse for mange av oss.

FN-dokumenter av denne typen er basert på konsensus, det innebærer at vi ofte får utvannende, halvvasne sluttdokumenter. Likevel må vi ta det som en seier at kull og olje blir nevnt, for første gang. Også nye internasjonale initiativ om stopp i nye oljelisenser ble presentert i Glasgow, og Norge ble flere ganger nevnt som en nasjon som taler med to tunger internasjonalt. Vi må derfor opprettholde presset mot Jonas Gahr Støres nye regjering. Norge må sette en stopper for nye oljelisenser, og begynne den utfasingen som må komme.

Glasgow-møtet opprettholder målet om at vi skal holde oss innenfor et mål om gjennomsnittlig temperaturøkning begrenset oppad til 1, 5 grader. Det er positivt. Men det krever at vi alle, og også Norge, må sette virkelig fart på det grønne skiftet. Det vi har sett frem til nå holder bare ikke. Og BKA vil derfor i denne stortingsperioden være som en blodhund som har fått teft på byttet sitt: Vi vil være en vaktbikkje for unge og fremtidige generasjoner.

Vi er ellers fornøyde med at vi under COP26, sammen med Redd Barna, fikk løftet begrepet «barn» inn i slutt-teksten. Det var verdt hele turen i seg selv!

Demonstrasjonene Fridays for Future, har siden 2019 spilt en viktig rolle i utviklingen av en klimabevisst opinion. Greta Thunbergs skoleprotest har ledet frem mot en ny forståelse av at vi trenger en samfunnsomveltning, intet mindre. Vi trenger å prioritere klima og natur på en helt annen måte enn før.

Fridays for Future har påvirket det europeiske politiske landskapet på en måte som alle verdens klimatoppmøter ikke har klart. Vår oppgave, som besteforeldre, synes derfor nå etter klimatoppmøtet enda klarere: Vi må i sterkere grad enn før presse og tvinge det norske politiske systemet frem mot neste stortingsvalg i 2025, til å ta innover seg alvoret i situasjonen, klima-alvoret. Våre politikere synes fortsatt ikke helt ut å ha skjønt det.

Selv opplevde vi som var til stede i Glasgow, et sinne blant folk i gatene, og blant representantene for urfolk, bønder, kvinner og andre sivilsamfunnsorganisasjoner. De som demonstrerte var godt organisert, og klare på hva de ville. Besteforeldrenes klimaaksjon er del av den protesten. Vi vil fortsatt vise vår solidaritet med barn og unge, både på stands, på gatene, i organiserte samarbeidskonstellasjoner og i avisspaltene her hjemme.

Besteforeldrenes klimaaksjon gir seg aldri! Vi er på barnas og fremtidige generasjoners lag! Barnas klima – vårt ansvar!


«NO MORE COAL, NO MORE OIL, KEEP YOUR CARBON IN THE SOIL!» Bilde fra Fridays for Future Scotland.

Spre klimavett,
del denne saken!

1 kommentar

  1. Bjørghild des Bouvrie | 15.11.2021

    Takk, Andrew, for at du representerte også oss hjemmesittere, og takk for fine referat!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*