Til kamp for klima!

Trheim 1
Ola Dimmen med kassegitar er selvskreven musikalsk leder når det trengs. Også leder av det aktive lokallaget i Trondheim.

Når besteforeldreaktivister samles til landsmøte i Trondheim, skal det merkes. I går ettermiddag ble de togreisende sørfra tatt imot – hvoretter de stilte opp og sang av full hals for forbløffede forbipasserende: «No går vi til kamp for barn og miljø. Til kamp for klima! Vi krever at Stortinget holder sitt ord, for nå gjelder det hele vår jord.»

Varaordfører i Trondheim, Mona Berger, ønsker Besteforeldrene velkommen til byen.

Selve landsmøtet åpnet lørdag morgen, med rundt hundre medlemmer fra hele landet. – Ren mentalhygiene å se ut over forsamlingen! sa møteleder Ola Dimmen – før han overlot ordet og velkomsthilsenen til styreleder Steinar Winther Christensen. Han åpnet sin appell med å sitere fra Per Sivles dikt om Tord Foleson:

Dei sto på Stiklesta, fylka te stri,
den gamle og den nye ti’.
Da so hadde vore, mot da so skulla verta,
da so skulle stiga, mot da so skulla detta.

Han dvelte en del ved stortingsvalget, utfallet av dette – og den regjeringsdannelsen vi nå ser ut til å stå foran. Støre er en mann for fortida, ikke for framtida, fastslo han. – Alle gjennomskuer den latterlige retorikken som går ut på at Norge må pumpe opp mer olje og gass for å redde klima. Det er tragikomisk, og jeg lovet at vi ikke skal gi denne regjeringen fred. Støre og Vedum skal få møte besteforeldre og andre klimaaktivister i hver eneste sving og ved hver eneste skillevei, så lenge de blir sittende.

Steinar hadde vært litt skeptisk til organisasjonsnavnet Besteforeldrenes klimaaksjon, røpet han. – Men ikke nå lenger, for nå trengs aksjonisme og aktivisme som aldri før. Vi skal trappe opp kraften i vår aktivisme, og kommer aldri til å bli stående med den røde bøttehatten i handa og høflig be om resultater. Våre barn og barnebarn har rett til en anstendig og ansvarlig klimapolitikk! Det krever vi på deres vegne – høylydt!

Samtidig må det gjøres en ny innsats for at BKA skal vokse videre, sa Steinar Winther Christensen – som har stilt seg til disposisjon for et år til. De 5800 medlemmene vi er i dag, må bli minst 10 000. Da er vi en organisasjon som ingen kan overse, og som alle er nødt å lytte til. Hva er nøkkelen til ny vekst? Det skal vi finne mer ut av. Men for min egen del er jeg overbevist om at det aller, aller viktigste er at vi står så tydelig som mulig fram som barn og unges beskyttere og fremste støttespillere.

Elever fra Katedralskolen framførte en egen danseforestilling, laget spesielt for Besteforeldrenes landsmøte.

Miljøagentene Vilje og Emine hadde kommet helt fra Størdalen for å holde en hilsningstale for landsmøtedeltakerne. Senere på formiddagen er arbeidet for og med barn og unge tema for foredrag ved tidligere FN-direktør Svein Tveitdal. Han har de senere år reist land og strand rundt og snakket for elever i videregående skoler om klimautfordringene.

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*