Ny hverdag i klimakampen

brev fra lederen 8

«Bravo! – Gratulerer! – Hurra!» Jubelropene ville ingen ende ta, da det ble klart at BKA endelig var kommet med på lista over organisasjoner med rett til statlig støtte. – Jeg jublet, jeg med. De to millionene gir oss en helt ny hverdag! sier Steinar Winther Christensen. – Og vi har store oppgaver foran oss, både organisatorisk og politisk!

Kjære medlem!

Den første store utfordringen blir FNs klimatoppmøte i Glasgow, og Norges rolle og innsats der. Signalene fra vår nye regjering var som ventet, tvetydige. På den ene side høye ambisjoner om utslippskutt, – på den andre side business as usual, særlig i oljepolitikken.

Ved et sammentreff kom Hurdalserklæringen samtidig med nyheten om at EU-kommisjonen går inn for stans i oljeaktivitet i Arktis – og truer med å stoppe import av olje og gass derfra. Hvor forpliktende dette er, vet vi ennå ikke. Men Jonas Gahr Støre har grunn til å skjelve litt i buksene, tenker jeg.

Jeg vil selv være i Glasgow, sammen med bl.a. generalsekretær Andrew Kroglund og tidligere FN-direktør Svein Tveitdal. Vi skal bidra det vi kan til at regjeringen møter nødvendig motstand både ute og hjemme. – Ikke fordi vi liker å protestere, men fordi vi elsker våre barnebarn, som har rett på en mindre risikofylt politikk enn det norske regjeringer står for.

NB: Vi vil gjerne ha flere av dere med til Glasgow og COP26. Reisestøtte gis for inntil fem dagers opphold, 8–13 november. Interesserte kan ta kontakt med meg: steinarwc@gmail.com tlf. 934 08 869

Besteforeldrenes klimaaksjon er en solidaritetsorganisasjon. Vi kjemper for en fremtid vi selv ikke skal være en del av. Samtidig kjemper vi for vår egen selvrespekt. Den nye regjeringen argumenterer med at oljeindustrien bidrar med med store inntekter og arbeidsplasser. Det er sant. Men dette dreier seg om noe mer. Som nasjon må vi se vårt globale ansvar. Advarslene fra klimaforskerne, og signalene fra naturen, blir nå stadig alvorligere. Hva skal vi med pengestrømmene – hvis Golfstrømmen stopper opp?

Initiativtaker til BKA, bibliotekar Halfdan Wiik, pleier å si at det var et moralsk nødvendig initiativ til en moralsk nødvendig organisasjon. Det er det som må være vårt perspektiv, det er på dette grunnlag vi skal vokse videre, og bli både 10 og 15 000 medlemmer. Da kan ingen ignorere oss lenger.

Samtidig må jeg være ærlig å si, at et foreløpig mål er å holde medlemstallet trygt over 5000 – slik at vi også i 2023 kommer inn under den statlige støtteordningen. Enhver organisasjon mister hele tiden en del medlemmer, og BKA kanskje mer enn andre – av naturlige årsaker. Jeg har ikke tenkt å gjenta den fenomenale innspurten vi hadde for et år siden, da vi i løpet av tre måneder vervet 2000 nye medlemmer. Men det MÅ verves – hele tiden! Og det er igjen mulig å gi gavemedlemskap til venner og bekjente. Noe å tenke på når vi nærmer oss jul?

Selv har jeg tatt på meg ledervervet et år til – fram til nytt landsmøte høsten 2022. Det kan bli i Drammen, forresten. Min hele og fulle oppmerksomhet kommer i denne tiden til å være rettet mot å utvikle organisasjonen, sammen med vårt nye sekretariat.

I den forbindelse ser jeg det som viktig at vi tenker nøye gjennom hvordan vi presenterer vårt budskap, slik at terskelen inn i organisasjonen blir lavest mulig. Det er mange tusen opplyste eldre mennesker der ute som med god grunn er bekymret for barnebarnas framtid. Hvorfor er ikke alle disse med i Besteforeldrenes klimaaksjon? Det vet vi ikke helt. Men det skal vi prøve å finne ut av. Og da skal de bli det!

Beste hilsen
Steinar Winther Christensen
styreleder Besteforeldrenes klimaaksjon

Spre klimavett,
del denne saken!

10 kommentarer

 1. Anne Kari Rom | 15.10.2021

  Gratulere til oss alle og lykke til med alt videre arbeid!
  Noen av oss kan ikke lenger stå på stand og gå i tog, men vi kan verve!

 2. Ragnhild Helleland | 15.10.2021

  Takk, Steinar! Inspirerende lesning på morgenkvisten! Hilsen Ragnhild

 3. Ingrid Borud | 15.10.2021

  Gratulerer med statsstøtten. Hvordan verver vi?

 4. Laila Mari Kvalsvik | 15.10.2021

  Så FLOTT og så GODT at det NYTTER å kjempe !!!

 5. Finn Bjørnar Lund | 15.10.2021

  Til Ingrid Boruds spørsmål om hvordan vi verver:
  Bruk gjerne den lille informasjonsbrosjyra som også ligger her på hjemmesida for å informere. Hvis noen synes det er vanskelig å melde seg inn elektronisk gjennom innmeldings-knappen her, kan alle som vil være behjelpelig og bruke «verveknappen» som dukker opp når man går inn. Da kan du melde inn personer som ønsker å bli medlem, og vedkommende får da tilsendt faktura.
  Når det gjelder gavemedlemskap som er et annet alternativ, er det viktig å være klar over at mottakerne må bekrefte at de tar i mot gaven.
  Lykke til med vervinga fra Finn Bjørnar

 6. Morten Ingvaldsen | 16.10.2021

  Takk for din og deres store innsats for solidaritet og vår alles selvrespekt! Lykke til I Glasgow!

 7. Elena Smith | 16.10.2021

  En hilsen fra BKa Danmark. Det er så fantastisk at i har over 5000 medlemmer og at I skal med til Glasgow og får støtte fra Staten. Så store er vi slet ikke her i Danmark. Men vi kæmper ihærdigt sammen med de unge og andre miljø- og klimaorganisationer.
  Vi er skuffede over den Norske regnings tøven med at standse for olien, så det er godt at I er der til at presse på.
  Hils fra os i Skotland. Vi står bag jer hele vejen.
  Lykke til fra Danmark

 8. Anne Brit Narum | 16.10.2021

  Tusen takk til Steinar!

 9. Karin Opsal Jevne | 18.10.2021

  Så gledelig og oppmuntrende at det er bevilget økonomisk støtte fra Staten til klimakampen . Lykke til i Glasgow til dere som reiser.
  Mvh
  Karin Opsal Jevne 18.10.2021

 10. Bente Aanjesen | 25.10.2021

  Gratulerer med statlig støtte! Det blir både en lettere og kanskje en mer utfordrende tid fremover.
  Det er bare å stå på! God tur og lykke til i Glasgow.
  Mvh Bente Aanjesen

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*