Mere handling – NU!

 • EMNER:
 • PUBLISERT:
  fredag 10. sep 2021
 • AV:
  Redaksjonen
pas på min jord

Vår danske søsterorganisasjon Bedsteforældrenes KlimaAktion har nylig holdt landsmøte for alle lokale grupper. Det var oppløftende, forteller de. «Vi diskuterede og inspirerede hinanden. Drøftede klima i forhold til energi, trafik, landbrug, biodiversitet og byggeri. Vi vedtog også et åbent brev til regeringen og folketingets medlemmer.»

Vi er i disse år vidne til en menneskeskabt påvirkning af Jordens klima. Den har alarmerende betydning for alle økosystemer og hermed for livsgrundlag, udviklingsmuligheder og sundhed for befolkningen i alle lande. Den seneste rapport fra FNs klimapanel dokumenterer, at klokken er mere end 5 minutter i 12 – ikke for at forhindre klimaforandringerne, for de er her allerede, men for – forhåbentligt – at undgå endnu værre katastrofer.

I den situation har vi brug for, at regeringen og de øvrige politiske partier udviser den samme handlekraft og den samme energi som i håndteringen af coronaen. Mette Frederiksen trådte her i karakter som en rigtig statsleder. Vi vil på det kraftigste opfordre Mette Frederiksen til også at optræde på samme måde i forhold til klima- miljø og naturkriserne og udvise natursamfundssind. Den nuværende indsats er for lille og for langsom. I stedet opfordrer vi til, at regeringen og politikerne følger klimarådets anbefalinger fuldt ud og tager klimaborgertingets anbefalinger alvorligt.

Så vi siger:

Beskyt klimaet – mere og hurtigere

I dag bruger vi i Danmark ressourcer som var der 4,3 jordkloder. Udgangspunktet for vores mål i Bedsteforældrenes KlimaAktion er princippet om ´Én Klode´, dvs. at vi ikke bruger flere ressourcer, end kloden kan genskabe. Derfor er det afgørende, at vi i de rige lande standser den blinde vækst, omstiller radikalt og giver plads til vækst for de fattigste befolkninger på kloden, der i dag mærker konsekvenserne af klimaændringerne hårdest.

Vi må i Danmark og globalt målrettet begrænse og nedbringe CO2-udledning samt opfange og lagre CO2 gennem naturens mange løsninger.

Bedsteforældrenes KlimaAktion opfordrer til …. 

Energi

 • Udvindingen af alle fossile brændstoffer skal stoppes – også brug af biomasse.
 • Spare på energien – Produkter skal kunne holde længere, det skal kunne repareres og genbruges. Alle skal spare på energien, såvel producenterne og forbrugerne samt stat og kommunerne.
 • Vi skal bruge sol, vind og geotermisk energi. 

Trafik

 • Der skal indføres høj CO2-pris:  Forureneren betaler.
 • Timeout vedr. motorveje og alle større anlægsarbejder
 • Bedre og flere cykelstier samt gratis transport i flere byer. 

Byggeri

 • Den frivillige bæredygtighedsklasse skal være obligatorisk allerede fra 2023
 • Byggeriet skal være cirkulært. Krav om genbrug og genanvendelse skal derfor også indføres i bygningsreglementet allerede nu.
 • Klimahandlingsplaner skal afspejles i planlægning på alle niveauer – land, region, kommuner.

Biodiversitet / Landbrug

 • Kun landbrugsstøtte til landbrugsdrift, som
  reducerer CO2-udslip
  og øger biodiversitet.
 • Udtagning af lavbundsjorde og udpint landbrugsjord.
 • Krav om en generel CO2-afgift til at regulere balancen mellem dyreproduktion og planteproduktion
 • Der skal oplyses om og gives tilskud til skovrejsning, beplantning af industri- og beboelsesområder med skovhaver, frugthaver og vilde blomster. 

Borgerinddragelse

 • Borgerting, til implementering af den grønne omstilling
 • Borgerting som dagsordensætter
 • Borgerting med formel indflydelse nationalt og kommunalt!

Bedsteforældrenes KlimaAktion vil arbejde for en fornyet forståelse
af forholdet mellem natur og menneske.
Lad denne forståelse præge vore valg,
både som enkeltpersoner og som fællesskab,
og lad os finde glæden ved at leve i pagt med naturen.

Spre klimavett,
del denne saken!

1 kommentar

 1. Birthe Nielsen | 10.09.2021

  Bedsteforeldrenes klimaaktion i DK er veldig aktive! Der har foruden landsmøtet også vært Klimafolkemøde i Middelfart, sykling for klima og man kræver klimaborgerting i flere byer blant annet Århus.

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*