Velg rett stemmeseddel!

Nå haster

Facebook-aksjonen «Stem klimasinkene ut av Stortinget» er satt i gang av Per Hjalmar Svae, besteforeldre- og miljøaktivist i Bergen. Målet er å få flest mulig til å stemme på de klimaansvarlige småpartiene, og i alle fall ikke klimasinkene. – Sommerens ekstremværhendelser har vist at krisen er her alt, sier han. Derfor må årets valg bli et klimavalg!

Med 13 barnebarn og bonusbarnebarn har Per Hjalmar Svae all motivasjon som skal til for å dra i gang en velgeraksjon. – Det dreier seg om å drive folkeopplysning, sier han, – og vise den relle forskjellen det er på partiene. Alle snakker om klima, men slett ikke alle tar ansvar. Det framgår tydelig av partiundersøkelsene gjort av både Naturvernforbundet og Besteforeldrenes. klimaaksjon.

– Men dette må jo gå med lynets fart – det er under fire uker igjen til valgdagen …
– Ja, klart. Det er derfor vi bruker sosiale media, og særlig Facebook. Hver uke fram til valget legger jeg ut noen nyheter på aksjonens facebook-side. Konklusjonen er den samme: «Stem på de klimaansvarlige partiene MDG, SV, Rødt, Venstre og Sentrum, og ikke alle fall ikke på klimasinker!» De partiene som kommer dårligst ut i undersøkelsene er Frp, H og Senterpartiet.

– Jeg deler facebook-innleggene med mine venner. I tillegg øker jeg spredningen gjennom å bli venner med stadig flere. Etter bare fire dager har jeg nådd 1 700 mennesker. Dette er effektivt. Lik og del og trykk på knappen «Følger». Da får du alle innlegg inn på din Facebook-side. Så kan du dele videre med dine venner, og be dem om å like og dele også, oisv. Slik sprer aksjonen seg som et kjedebrev!

– Det andre virkemidlet er at jeg har laget løpesedler man kan skrive ut og dele ut i postkasser og andre steder. Dette er noe nytt; valginformasjon som ikke er fra partier, men som opplyser om hvilke partier som er klimaansvarlige! Én av løpesedlene er basert på Naturvernforbundets partiguide. og én basert på Besteforeldreaksjonens undersøkelse. Det er bare å velge. Du finner løpesedlene på nettsiden til aksjonen. Og ikke glem verdien av personlige samtaler.

– Du vil ha velgerne til å stemme på SV, MDG, Rødt og V, eventuelt også Sentrum, og i alle fall ikke Sp, H og FrP. Noen vil si at virkeligheten er mer komplisert, og at du overforenkler?
– Naturvernforbundets partiguide og Besteforeldreaksjonen partiprogram-analyse har ikke med seg alt, det er et utvalg av spørsmål som er forfulgt. Sånn sett er de forenklinger. Men nettopp derfor er de egnet for folkeopplysning. Hvis du er en klimavelger, bør det ikke være noen tvil om hvilke partier som er de mest ansvarlige, – heller ikke hvilke du bør holde deg langt unna, sier Per Hjalmar Svae.

Av erfaring vet han at det nytter å engasjere seg. – Men det er en lang historie, og den får vi ta en annen gang. Nå gjelder det bare å hive seg ut i den viktigste valgkampen på mange, mange år!


Bestefar Per Hjalmar Svae bygger Lego-sirkus med barnebarnet Frida, 5 år.

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*