– Stem på min framtid

stem på min framtid

De unge Miljøagentene vil ha et ord med i laget, og er i full gang med å forberede sin egen valgkampuke. – Noen Besteforeldre som vil være med på dette? – lurer de på! I et brev til BKA’ere over hele landet oppfordres vi til å aksjonere i lag med dem. Barn og eldre som står sammen og kjemper for felles mål – en uslåelig allianse!

Kjære besteforeldre!

Årets stortingsvalg er enormt viktig. Mange av våre medlemmer har ikke stemmerett ennå, men barn har likevel en viktig stemme og rett til å si ifra. Miljøagentene har «Stem på min fremtid» som kampanje fram til valget, og Besteforeldrenes klimaaksjon har barnas klima som hovedsak! Vi på Hovedkvarteret inviterer alle besteforeldre til å se om Miljøagentene har aktiviteter som passer for dere å gjøre sammen med barnebarna, enten de er miljøagenter fra før av eller ikke.

Miljøagentenes valguke er i uke 35, altså fra 30. august til 5. september. Men noen ting kan du begynne med allerede nå, sammen med barnebarnet ditt – eller andre barn.

Som besteforelder kan du:
  • Skrive et leserbrev sammen med barnebarn og hjelpe å sende til lokalavisen. Send også til post@miljoagentene.no, så vi kan spre barnas miljøbudskap.
  • Lage plakat med miljøbudskap sammen med barna og hjelpe dem med å henge den opp – omså det bare blir på kjøleskapet ditt!
  • Undersøke om ditt nærmeste lokallag i Miljøagentene har planlagt en aktivitet under Miljøagentenes valguke, og høre om du kan hjelpe til.

Leserbrevmal for barn, plakat som kan lastes ned og flere tips finner du her: Bli med på Miljøagentenes valguke

Ta kontakt på post@miljoagentene.no hvis du lurer på noe.

Hilsen Miljøagentene


Ivan Chetwynd, besteforeldreaktivist i Oslo, er allerede i full gang og vil bidra med dette:

«Stem for min fremtid»

Min fremtid er usikker. Om tre år vil jeg nå min forventede levealder, hvis jeg lever så lenge. Etter det vil jeg evt. leve på overtid.

Men fortiden min er lang.

For 60 år siden var jeg bekymret for atomkrig, som kunne utslette menneskeheten. Jeg visste ikke at forskere allerede hadde advart oljeselskapene om en annen trussel: at å brenne kull, olje og gass skader verdens klima.

For 50 år siden var jeg opptatt av at vi i den rike delen av verden burde forbruke mindre. Men jeg gjorde ikke nok ut av det. En undersøkelse om vekstens grenser, «Limits to growth», hadde regnet ut at hvis vi fortsatte å bruke naturressurser som vi gjorde, ville sivilisasjonen bryte sammen rundt år 2040. Det ser dessverre ut som at de kan ha hatt rett.

For 40 år siden var det en stor konferanse om miljø og utvikling i Rio de Janeiro. Alle var opptatt av at «vekst» måtte være «bærekraftig». En gruppe barn fikk lov til å tale til konferansen om sine bekymringer for fremtiden (selv om enkelte medier mente at barna bare sa det som voksne hadde gitt dem beskjed om).

I 1995 begynte FN å organisere en serie årlige konferanser om klima – COP-konferansene. Senere i år kommer nr 26 i rekken. Alle er enige om at noe må gjøres. CO2-utslipp må ned! Men utslippene bare øker år for år.

De som er mest opptatt av at noe må gjøres, ikke bare snakkes om på konferanser, har ikke stemmerett i valg til parlamenter som stortingsvalget i september; de var ikke født da COP-konferansene begynte. Greta Thunberg, Penelope Lea, for eksempel. Hvordan vil verden se ut når de er like gamle som jeg er nå? Ikke bra, dessverre, med mindre voksne tar seg sammen, lytter til barna og klimaforskerne og handler.

 

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*