Med barna i fokus

ChildPress
Mammaen som tok bildet og barna var blant de mange som heiet på oss. De representerte ChildPress.org, en forening som jobber for barns rettigheter, og de var veldig opptatt av klima.

BKA var eneste organisasjon som fokuserte på barnas klima under Arendalsuka, forteller Bente Bakke fra Mysen. Selv sto hun på stand og delte ut materiell hele uka, sammen med deltakere fra flere steder i landet. – Noen av oss gikk også rundt i bygatene med hatter og plakatvester, og ble heiet på av foreldre, barn og  unge.

Av Bente Bakke,
aktivist og landsstyremedlem

Selvfølgelig var det i Arendal svært mange organisasjoner som tok opp andre saker som berørte barns rettigheter, og som vi derfor fikk kontakt med. Barna fra ChildPress.org og deres foreldre var også opptatt av klima, men hadde ikke det som hovedsak. Derfor syntes de det var supert at barnas klima er BKAs hovedsak, og de var helt enige i at vi må stanse all leting etter mer olje og gass.

Valgutvalget i BKA har gjort en veldig god jobb, med den fargesprakende og treffende plakaten med oversikt over hva partiene går inn for i klimapolitikken. Veldig mange så nøye på den, og flere var sjokkert over at Ap, Sp, Høyre og Frp alle vil at vi skal lete etter mer olje og gass. FNs klimarapport har åpenbart gjort inntrykk på mange, spesielt foreldre, ungdom og barn. Flere takket oss for denne oversikten!

Oljevirksomheten er forståelig nok et komplisert tema, og det er jo også mange påstander og mye propaganda ute og går. Overraskende mange trodde at stans i oljeleting betyr at vi slutter å produsere olje og gass nærmest over natten. Jeg forklarte dem at Norge vil fortsette å produsere olje og gass fra eksisterende felt i tiår fremover. Og at vi i BKA ikke går inn for stans i produksjonen, men at det er letingen vi må stanse, og ikke bare av hensyn til klima. Arktis er jo også et uhyre sårbart område for naturinngrep.

Blant dem vi snakket med i løpet av uka, var overraskende mange ikke klar over at letevirksomhet er vanvittig dyrt, og at det er staten og vi skattebetalere som finansierer det aller meste av kalaset. Både med leterefusjoner i milliardklassen og med de over 100 milliarder kronene som regjeringen og stortingsflertallet ga oljeindustrien i skatteutsettelser i koronaåret. Flere ga faktisk uttrykk for at de hadde skiftet mening og ville stemme på et parti som ville ha slutt på letevirksomheten.


Ekteparet Hanne Elise og Steinar Rundhaug hadde tatt turen helt fra Haugesund. Her sammen med Ellen Schei Tveitdal (t.v.) fra Arendal og Bente Bakke fra Mysen.

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*