Havmiljøaktivisten

ståle-strandrydding

Langs hele kysten er strandrydding en dugnad mange deltar i. Ståle Pedersen fra Karmøy overgår likevel de fleste. Året rundt er han ute og rydder havmiljøet for tonnevis av taurester, garn, poser, istykkerslåtte isoporkasser og plastkanner. Denne uka var han ute igjen, sammen med andre besteforeldre- og strandryddeaktivister.


FAKTA: 80-90 prosent av søppelet i havet er plast. Det er estimert at mellom 8 og 13 millioner tonn plast havner i verdenshavene hvert år. Ifølge Miljødirektoratet driver 15 prosent i land og blir liggende på strendene, mens like mye flyter rundt i havet. Resten går til bunns. Det er observert plastsøppel på flere tusen meters dyp. Nedbryting går langsomt, og plastrestene kan bli værende i naturen i flere hundre år.


En meningsfylt aktivitet

Ståle Pedersen forteller at han i 40 år har vært engasjert i miljø- og solidaritetsarbeid. Han har jobbet for etisk handel, er aktiv i Karmøy SV, i Nei til atomvåpen og i Besteforeldrenes klimaaksjon – som han oppfatter som en viktig solidaritetsorganisasjon like mye som en miljøorganisasjon.

– Jeg blir vel oppfattet som en som maser litt mye om personlig ansvar. Men det er fint å kunne gjøre noe og ikke bare se på at elendigheta hoper seg opp. Selvsagt er innsatsen vår en dråpe i havet, og mye av forsøplinga er usynlig – ikke minst etter hvert som større plastrester brytes ned til mikroplast. Likevel kjennes det meningsfylt å stå på, sier Ståle.

Denne gangen har han vært på plast- og søppeljakt sammen med blant andre Liv Samuelsberg fra Tysvær, leder i Besteforeldrenes klimaaksjon på Haugalandet.

 

 

 

Spre klimavett,
del denne saken!

2 kommentarer

  1. Nina Weidemann | 04.08.2021

    Fabelaktig – så inspirerende! Takk for innsatsen, Ståle og BKA Haugalandet – stå på!

  2. Silvia Kriz | 04.08.2021

    Så bra, heia dere på Haugalandet!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*