Hjernevask?

  • EMNER:
  • PUBLISERT:
    fredag 23. jul 2021
  • AV:
    Redaksjonen
Storting_plattform
– Illustrasjon: Ola Dimmen

Følger norske politikere med på det som skjer i verden? Det lurer BKAs mangeårige sekretær Bjørghild des Bouvrie på, etter å ha lest to Høyre-representanter som i Bergens Tidende gleder seg så over at velgerne vil ha fortsatt oljeleting. Det som foregår i Norge og som mange politikere støtter opp om, minner om ren hjernevask, mener hun.

Fredag 16. juli jublet Ove Trellevik og Olve Grotle over nyheten at seks av ti nordmenn sier at Norge ikke bør slutte å lete etter mer olje og gass. I sin eufori ramser de så opp det de kan komme på av velsignelser som petroleumsnæringen har gitt Norge, og – etter deres syn – kommer til å gi Norge i fremtiden.

Da må vi få lov til å spørre dem om de følger med på nyhetene om forferdelige hetebølger i Canada, skremmende skogbranner i USA, katastrofale oversvømmelser i Tyskland, med hundrevis av dødsfall som følge. Om eksperter som peker på klimaendringer som forklarende faktor i disse hendelser.

Og har de glemt hvordan tusenvis av barn og ungdommer samlet seg i Norges gater for å gi uttrykk for sin angst for fremtiden, før pandemien satte en stopper for deres demonstrasjoner? De er langt fra naive. Og noen politikere har gitt ungdommens uro en stemme.

Ungdommer forstår utmerket godt at den permanente hjernevasken som oljeindustrien bruker store summer på, – og som blir forsterket av deres politiske støttespillere – er en viktig årsak til at befolkningen ikke kommer seg ut av oljefallgruven. De skjønner at det kommer til å koste dem dyrt.

Hvis alle land handlet som Norge nå gjør – fortsatt «business as usual» i petroleumspolitikken – som om det ikke finnes noe klimaproblem, ville i hvert fall klimakatastrofen være garantert.

Jeg håper inderlig at stadig flere sier nei til mer oljeleting og velger å sette en strek over et eventyr «som en gang var».

«Barna eier denne jord – ikkje Shell og Equinor!» Skolestreik i Bergen 26. april 2019.

 

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*