«Viktig å gi onga håp»

stemmer fra 8

En av de mange nyinnmeldte under vervekampanjen høsten 2020 var Heming Olaussen, 71 år, pensjonert sosialarbeider, bestefar til tre, tidligere leder av Nei til EU. Han bor i Ramnes i Vestfold, er fornøyd med livet, men urolig for framtida, fortalte han. Hvorfor han ble med i Besteforeldrenes klimaaksjon? Fordi noen spurte ham om det!


– Hvor er du i livet akkurat nå, Heming?
– Så lenge helsa holder så bra som den gjør er jeg stort sett tilfreds. Bor fredelig og landlig «inni skauen», har god kontakt med familien (litt redusert akkurat nå pga. Covid 19), har grei økonomi, og mange gode venner. Føler meg privilegert personlig, men urolig for framtida mht klima, fattigdom og forskjeller, flyktninger og økende rasisme i Europa, USA og verden for øvrig. Ønsker å gi mitt lille bidrag til ei bedre framtid – ikke minst for alle barn. Er fornøyd eier av el-bil, men har vel ellers ikke så mye å skryte av utover det politiske engasjementet.

– Hvorfor har du blitt med i besteforeldrene?
– Fordi jeg ble spurt (!). Har tenkt på det før, men er engasjert veldig mange steder (SV, Nei til EU, Nei til Atomvåpen m.m.m.). Synes ideen er veldig god – den peker nettopp på framtida for barnebarna våre – noe jeg er spesielt opptatt av i vår tid. Jeg vil sjølsagt støtte økonomisk, og så får vi se hvilke muligheter som byr seg mht aktivitet.

– Hvorfor er det viktig med en slik organisasjon?
– Da tenker jeg på psykologen Magne Raundalen, som svar på dette spørsmålet da atomvåpen-trusselen var overhengende på 1980-tallet. Han sa noe sånt som at det som gir barn håp er å se at de voksne engasjerer seg og kjemper. Det er viktig at onga våre ikke går rundt og er livredde når de hører nyheter.

– Hvorfor bør vi være optimistiske?
– Det er flott å se ungdommens engasjement! Greta Thunberg og den bevegelsen hun har inspirert gir absolutt håp. Vi ser jo at politikken flytter seg i riktig retning, sjøl om det går alt for sakte, både i Norge og i verden for øvrig. At også besteforeldre engasjerer seg gir ytterligere grunn for optimisme, men det må nok noen alvorlige vekkere til for at tilstrekkelig mange skal våkne opp fra forbruks-eventyret og energisløsinga og skjønne at det må «change» til: Både i politikk og atferd. Klimaengasjement er i tida, men tida løper fort. Det haster!

Heming Olaussen og kona Elisabeth Sann. Medlem og støttemedlem.

Spre klimavett,
del denne saken!

1 kommentar

  1. Pingback: Vil du verve andre? | besteforeldre for en ansvarlig klimapolitikk

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*