Klimabrøl fra søylegange

  • EMNER:
  • PUBLISERT:
    lørdag 5. jun 2021
  • AV:
    Ivan George Chetwynd, tekst og bilder
Brølet 1

Kl. 12.00 fredag 4. juni – dagen før FNs miljødag – runget et øredøvende besteforeldre-brøl utover Universitetsplassen med inngangspartiet og de mektige søylene som klangbunn. 30 BKA-ere fra Oslo og Drammen brølte i kor, dirigert av videoprodusent Ivar Minken og forsterket av en håndfull naturvernstudenter som streiker for klimaet.

Ivar Minken dirigerte og fotograferte. Brøle-videoen skal bli en del av det store klimabrølet før stortingsvalget til høsten.

Før brølet hadde det vært et klimaopptog fra Universitetsplassen opp Karl Johan til Egertorget og tilbake, med avstikkere rundt Eidsvolls plass og Johanne Dybwads plass. Det var alt annet enn et hurtigtog, fordi folk skulle få tid til å lese budskapet på plakatvestene som alle hadde på seg mens de gikk med to meters koronaavstand, «Barnas klima – vår sak». Budskapet ble utdypet i løpesedlene som ble delt ut.

Gro Nylander skapte oppmerksomhet med trommen sin. Flere hilste med tommelen opp og noen fotograferte toget.

Optimist tross alt
Etter brølet var det appeller ved Aurora Kobernus fra Naturvernstudentene og BKA-leder Steinar Winther Christensen. Han nevnte faren for at klima og miljø har tapt noe av sitt momentum etter hvert som viruset overtok all oppmerksomhet.

Til tross for dette har Besteforeldrene nesten doblet medlemstallet i denne perioden. Det lover godt. For vår høylydte stemme og vårt brøl er nødvendig!

Nylig fikk vi rapporten fra IEA som viser at verden ikke har plass for ny olje og gass. Våre ledende politikere prøver å snakke seg vekk fra det. Men det er et paradigmeskifte på gang i klimakampen, og vi har tenkt å øke presset!

Dessuten har vi fått nye allierte, verden over, slik vi har sett i dommen mot Shell i Nederland, i den franske konstitusjonelle domstol og den tyske forfatningsdomstols avgjørelser. Det gjør skiftet enda tydeligere.

Som nyutdannet jurist satt jeg for 50 år siden på denne universitetstrappa. Jeg hadde nok aldri trodd at miljøsaken – om jeg i det hele hadde tenkt på den da – ville finne slik støtte hos tradisjonelt konservative dommere. Dommen i norsk høyesterett er bare trist. Men den vil ikke stå seg mot det som nå skjer internasjonalt.

Derfor er jeg optimist – tross alt. Det går rette veien. Som besteforeldre kan vi ikke tro annet. Selv om det alltid vil gå for sakte for utålmodige folk som oss. BARNAS KLIMA ER VÅR SAK!


Spre klimavett,
del denne saken!

1 kommentar

  1. Silvia Kriz | 05.06.2021

    Så bra! Gratulerer med en flott aksjon.

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*