Oljepolitisk bombe

melkøya
Norge binder seg stadig tettere til oljemasta. Hvor lenge kan det fortsette? Foto fra Melkøya utenfor Hammerfest ved Lars Bjørn Mehus.

Den norske oljelobbyen har mista sin støttespiller og store alibi. Det internasjonale energibyåret IEA sier i en ny rapport at verden må slutte å lete etter mer olje og gass. – For mange norske politikere må dette være en bombe i reiret, sier leder i BKA, Steinar Winther Christensen. Det siste halmstrå er borte, og tingene kan ikke fortsette som nå.

Norske politikere må snu

Vi har lenge visst at verden har funnet mer fossil energi enn klimaet tåler at vi utvinner. Likevel har partiene Ap, Høyre og Sp blankt avvist at dette skal få noen som helst betydning for norsk oljeleting, som de tvert imot har stimulert gjennom nye og enda mer gunstige skatteordninger.

– I Besteforeldreaksjonen har vi lenge sagt at den norske oljepolitikken gambler på at verden ikke når sine klimamål. Det er det dessverre flere land som gjør, ved å opprettholde og øke produksjonen av fossil energi. Men at IEA, som for det meste har vært altfor oljevennlig, nå kommer så klart ut og fastslår at denne politikken er uforenlig med Paris-målet, er nødt å få konsekvenser, sier Steinar Winther Christensen. – Beskjeden fra IEA er at det må stoppe nå, ingen flere oljelisenser og slutt på leting etter nye olje- og gassforekomster.

Han venter likevel ikke at de tre store partiene skal snu umiddelbart eller på kort sikt, sier han. – Dertil er partiapparatene for tungrodde og prestisjen for stor. Men jeg kan heller ikke tenke meg at de bare vil fortsette å stå på gamle standpunkter, som om ingenting har skjedd. Verden er i rask forandring, og norsk politikk, økonomi og næringsliv må følge med. Hvis ikke, risikerer vi som land å komme dårlig ut av det hele også økonomisk, legger han til.

Se også kommentar fra redaktør Anders Bjartnes i Energi og Klima:
«18. mai 2021 og lanseringen av IEAs net-zero rapport vil stå som en merkedag 30 år frem i tid. Aldri tidligere har budskapet fra verdens viktigste analysemiljø innen energisektoren om hva som er nødvendig for å nå klimamålene vært tydeligere.»

 

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*