Bedstene skubber til –

Alternativ åbningstale Chrborg 2020
København 6.nov 2020: Kirsten Nielsen holder "alternativ åbningstale" i forbindelse med Folketingets åbning.

Fra Kirsten Nielsen og vår danske søsterforening Bedsteforældrenes Klimaaktion har vi fått en hyggelig hilsen, der hun forteller hvordan de arbeider og agiterer for «at skubbe til den grønne omstilling», som også i Danmark går for sakte. «Det er som at slå i en dyne. Og det gør vi så. Og håber at fjerene flyver om ørerne på vores beslutningstagere.»

Kære BKA – Norge!

Her kommer en hilsen fra Bedsteforældrenes Klimaaktion i Danmark. I startede jo allerede i 2006 – vi kom til 10 år senere, hvor Annegrethe Jørgensen, tidligere medlem hos jer (i Trondheim), fandt et par andre klimabekymrede bedsteforældre i Danmark og startede BKA i Danmark. Annegrethe er nu mest aktiv med en blog og en Facebookside: Fremtiden i vore hænder.

Hjertelig tillykke med at det ser ud til at gå så godt for jer i Norge! I har vist ændret til en forening med bestyrelse, har vi hørt. Et kig på jeres hjemmeside og facebook fortæller, at I har haft stigende medlemstal og åbenbart har en mulighed for statsstøtte, når I er mange nok. Der er jo – desværre – stadig virkelig brug for os og alle de andre grønne bevægelser og foreninger, der aktivt skubber til den grønne dagsorden!

I Danmark stiger medlemstallet langsomt men støt og aktivitetsniveauet fastholdes. Vi står overfor et kommunalvalg her i november 2021, hvor vi satser på at få klimaet øverst på valgtemaerne. Det gør vi sammen med Klimabevægelsen i DK og alle de grønne organisationer, som vi har lavet meget sammen med gennem tiden. Vi kæmper hårdt for at få indført en CO2-afgift og få rammer for landbrug og fødevarer, der kan sætte os på rette kurs. Det er tungt!

Vi er organiseret som en temagruppe under Klimabevægelsen i DK.  Som græsrodsbevægelse er vi en bevægelse uden bestyrelse og formænd. Det er de aktive medlemmer, der bestemmer og kommer til at tegne, hvad bevægelsen står for og hvilke initiativer der tages.

«Bedsteforældre strikker grønt»- strikkeaksjon i Aalborg mod en planlagt ny Limfjordsforbindelse over den vakre øya Egholm. april/maj 2021.

Vi har et fælles grundlag og en forretningsorden som er de rammer, vi arbejder indenfor. På landsplan arbejder vi aktuelt i 7 aktive grupper. De enkelte lokalgrupper beslutter selv hvordan og med hvad, de vil arbejde. Det skal blot ligge indenfor vores fælles rammer. Vi har en tovholder i hver gruppe, der står for kontakt og koordinering med de andre grupper, der tilsammen udgør landsbevægelsen.

«Rollatorbanden»: Bedsteforældrene grep rullatorerne og laget en klimademonstrasjon i Kbh i 2019.

3600 følger os på FBsiden:https://www.facebook.com/Klimaaktion , og vi har lidt over 1000 i medlemsgruppen på FBhttps://www.facebook.com/groups/226530328125017

vores hjemmeside har vi ca 200, der er aktive i forskellige grader i lokal-grupperne. Den er konstrueret, så vi i de 7 lokalgrupper kan kommunikere sammen der, omend det er en lidt udfordrende øvelse for mange. Ellers ligner den vel jeres en god del.

Vi ville gerne være mange flere, for selvom mange borgere er meget bekymrede for fremtidens natur og klima, er det trods alt kun få, der virkelig går på barrikaderne og udøver et reelt pres på vores politikere og virksomheder. Så vi må stå sammen og støtte hinanden i alle de mange grønne grupper, der agerer i det her felt.

Med det kæmpe behov der er for at ændre den kollektive bevidsthed om vores færden her på kloden, er det beskæmmende så langsomt, det går. Vi har jo i DK en socialdemokratisk regering, der er baseret på opretholdelse af velfærd og vækst for enhver pris, og som har udtalt, at den grønne omstilling ikke må koste nogen noget, hverken arbejdspladser, biler eller røde bøffer. Det er som at slå i en dyne. Og det gør vi så. Og håber at fjerene flyver om ørerne på vores beslutningstagere.

Vi håber at vi i fællesskab kan få malet et fremtidigt scenarie op, der virker tillokkende, så alting ikke handler om, hvad vi skal give afkald på, men hvad vi får i stedet: fællesskab om at udvikle et retfærdigt, bæredygtigt samfund.

Vi arbejder jo stort set kun på nationalt plan. Det vil være fint at begynde at samarbejde på tværs af landene i det omfang, det er muligt og giver mening. Om vores globale udfordring. Men hold da op, hvor vi har travlt i forvejen. Sådan er det med folk. der tager ansvar – de får også meget at tage ansvar for.

Men «vi tør nok håbe på noget, vi tror på»! som I selv skriver et sted. Lad os holde kontakt, om der dukker oplagte samarbejdsmuligheder op. Vi har jo oprigtig talt alvorlige problemer med den gasledning, Baltic Pipe, som arbejder sig fra Norge-tværs gennem DK, 2 bælter og Østersøen til Polen. Lige nu er opgravningerne på Fyn. Et komplet vanvittigt projekt set med grønne øjne, men et projekt, som nok er tabt til de sidste krampetrækninger fra en fossil fortid.

De allerbedste hilsener fra Bedsteforældrenes Klimaktion i DK
ved Kirsten Gullmaj Nielsen/Tovholder i Bka-gruppen på Fyn

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*