Aktivist for sin hatt

gro mikrofon

Mange kjenner Gro Nylander, ammeguru, feminist og klimaforkjemper. «Livet har lært meg at det nytter å stå på.» Hun er selvfølgelig også med i Legenes klimaaksjon, og på Equinors generalforsamling har hun i år tatt lege-hatten på. Men det kunne like gjerne vært Besteforeldrenes røde hatt, slik det var i fjor, sier den alltid smilende multiaktivist.

Besteforeldrene i Stavanger demonstrerer under generalforsamlinga 2020. Innfelt Gro Nylander på talerstolen 2019.

Staten stritter imot
Klimabevisste aksjonærer har de senere årene spilt inn en rekke forslag om å styrke selskapets fornybar-satsing. – Vi gleder oss over at disse forslagene får stadig flere aksjonærers stemme, forteller Gro Nylander.
– Men mot slutten av avstemningen skjer det noe forstemmende: Ordstyrer spør «Hva sier statens representant?» Da rister denne ene personen – som har fullmakt til å representere det norske folk – på hodet, og forslagene faller, ett etter ett.

De fleste nordmenn ønsker klimahandling. Staten eier 67 prosent av Equinors aksjer, men stemmer altså mot. – Selv om vi vet at uhemmet oljeutvinning og forbruk utgjør en alvorlig helserisiko for alt levende på kloden, sier Gro Nylander.
–  Hvis staten som hovedaksjonær ikke tar dette inn over seg, venter etter alt å dømme svært ubehagelige overraskelser, både økonomisk og juridisk. Tallrike søksmål pågår, mot selskaper som ufortrødent fortsetter å produsere og pushe produkter, som de vet er en trussel mot liv og helse.

____________________________________________________________________________________________________________

Gro Nylander
AKSJONÆRFORSLAG TIL EQUINORS GENERALFORSAMLING 11 mai 2021

 

Overskrifter om svingende, men nedadgående inntjening for Equinor gjør inntrykk på selskapets aksjonærer: Ifølge SSB var statens inntekt fra olje i 2020 den laveste siden 1999 og over en halvering fra året før.

Norges CO2-utslipp ble redusert noe i 2020, primært p.g.a. Covid 19-pandemien. Reduksjonen går imidlertid alt for langsomt, blant annet p.g.a. Equinors selskapspolitikk. Det handler om selskapets EGS profil (for Environmental, Governance, Social), altså både miljø-og klimaprofil, styresett og sosialt ansvar.

Som lege har man en etisk forpliktelse til å varsle når stor helsefare truer. I følge verdens mest prestisjetunge medisinske tidsskrift, The Lancet, er global oppvarming den største trussel mot verdens folkehelse i det 21. århundret. Klimakrisen er en helsekrise.

Som Equinor-aksjonær, norsk borger,  styremedlem i BKA, Besteforeldrenes klimaaksjon og representant for Legenes klimaaksjon inviterer jeg generalforsamlingen – inklusive staten som hovedaksjonær – til å stemme for følgende aksjonærforslag:

 1. All leting etter nye olje-gass-funn opphører.
  Ledelsen erkjenner at oljevirksomheten allerede er en «sunset industry»
 2. Equinor mangedobler sin grønne investering.
  Ledelsen tar inn over seg klimakatastrofen som truer oss alle, ikke minst kommende generasjoners helse og levekår over hele verden.
 3. Equinor bedrer sitt omdømme ved å styrke selskapets EGS-profil kraftig.
  Ansvaret for klodens fremtid vektlegges fremfor kortsiktig inntjening.
 4. Equinor reduserer sin risiko for fremtidige søksmål.
  Kfr. idømte erstatninger og forlik i 100 milliardklassen for tobakk industri og farmasøytiske opoid-produsenter i USA, som fortsatte sin virksomhet etter at man var kjent med helserisikoen.

Gro Nylander, aksjonær i Equinor, lege dr. med.
Spesialist i fødselshjelp, gynekologi, medisinsk genetikk
Initiativtakergruppen for Legenes klimaaksjon
Styremedlem i Besteforeldrenes klimaaksjon
Faglitterær forfatter
Kommandør av St. Olavs Orden

Spre klimavett,
del denne saken!

3 kommentarer

 1. Finn Bjørnar Lund | 09.05.2021

  Equinor og staten kan ikke fortsette som før med sin oljejakt!

 2. Alfhild Berg Johnsen | 09.05.2021

  Så bra at så mange, høyt og tydelig peker på konsekvensene av å fortsette som før. Vi får håpe at essensen av så mange kloke forslag vil slå inn hos ledelse i politikk og næringsliv.

 3. Christian F Holst | 10.05.2021

  Staten stemmer motsatt av det som er bra for Eqinor på sikt. Det er dårlig nytt for aksjonærene.

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*