– Dear Prime Minister!

cop26 2

Få personer har bidratt mer til bevissthet om klimatrusselen enn den amerikanske forskeren James Hansen. Han er også bestefar og en frittalende klimaaktivist, og har utfordret politiske ledere verden rundt. Nå har han sendt brev til Storbritannias statsminister, før klimatoppmøtet i Glasgow til høsten. Som vanlig går han rett på sak.

Kjære statsminister Johnson,

Jeg skriver ni måneder før COP26, med mye som står på spill for de unge menneskene i Storbritannia og alle andre steder som lider under klimakrise og den økologiske nødsituasjonen. Økning i sykdom, tørke, branner og oversvømmelser som følge av klimarelaterte hendelser og utviklingstrender forteller oss om de enda større problemene vi har i vente. Med mindre modige politiske ledere setter en ny kurs for planeten, vårt hjem.

Statsminister Johnson, unge mennesker er møkk lei – og med god grunn. De krever at politiske ledere tar forskning og vitenskap på alvor, og iverksetter de tiltakene som trengs for å bevare og gjenopprette et sunt klima. Hvis dette COP-møtet blir som de tidligere – full av beroligende ord og verdiløse ambisjoner – vil de med rette bli rasende.

Som leder i Storbritannia, og som vertskap for COP, kan du bidra til å endre den klimapolitiske kurs, til ære for Storbritannia og deg selv. Eller du kan holde fast ved business-allmost-as-usual, og bli møtt av de unges sinne og forakt i gatene i Glasgow, i London og over hele verden.

Det er ingen sak å oppnå slik skam og ydmykelse. Da skal du bare holde fram med planen om å åpne en ny kullgruve i Cumbria, og fortsette å investere britiske midler i fossile drivstoffprosjekter i utlandet, i forakt for fremtiden til unge mennesker og naturen.

Den motsatte vei er ikke så lett. Men den er mulig og realistisk, hvis du velger å ta ledelsen og gå foran. Ved å gjøre det du kan, og som kreves for å endre kursen vi er på, vil du skaffe deg en spesiell plass i historien og gjøre deg fortjent til unge menneskers takknemlighet.

Vitenskapens tale er entydig, og ikke omstridt blant ekspertene. Det som må gjøres er mulig å forklare velgerne, og å overtale de folkevalgte til. Den største hindringen du vil møte og måtte hamle opp med – der andre har mislyktes – er de økonomiske særinteressene som har bestukket våre regjeringer og ruinert vår planet.

Se hele brevet fra James Hansen til Boris Johnson

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*