Pust inn, pust ut …

klode 112

Hvor mange kvadratmeter arktisk snø koster en kilo karbondioksid? Hvor mange tonn plankton koster hundre fat råolje? Hvor mange orkaner koster en valgfrihet? – Det er slike spørsmål forfatteren Bård Isdahl stiller seg, mens han tenker på Grunnlovens miljøparagraf, som fortsatt sover. Han er medlem nr 346 i Besteforeldrenes klimaaksjon.


FOTNOTE TIL GRUNNLOVENS § 112

Hvor mange kvikkleireras koster en kilometer motorvei. Hvor mange knuste hus koster en liter biodiesel. Hvor mange sultende somaliere koster ti tusen plastikkposer. Hvor mange kubikkmeter regnskog koster Gran Canaria tur-retur. Hvor mange svømmende isbjørner koster en middels nordmann. Vi legger inn klatrende tregrense som nedskrivingspost og våre barnebarn som gjeldspost. Luften er usynlig. Pust inn, pust ut.

Hvor mange kubikkmeter isbre koster en kubikkmeter hav. Hvor mange kvadratmeter arktisk snø koster en kilo karbondioksid. Hvor mange tonn plankton koster hundre fat råolje. Hvor mange tusen torskeyngel koster en konsesjonsrunde. Hvor mange korallrev koster en boretillatelse. Vi legger inn konsekvensutredninger som fradragspost og våre barnebarns barn som gjeldspost. Luften er uhåndgripelig. Pust inn, pust ut.

Hvor mange kroneis koster en overopphetet boligkvadratmeter. Hvor mange liter grønnmaling koster en kjøpefest. Hvor mange grønne vintre koster hundre prosent økonomisk vekst. Hvor mange oversvømmelser koster en konkurranseevne. Hvor mange orkaner koster en valgfrihet. Vi legger inn reduserte fyringsutgifter som aktiva og våre barnebarns barns barn som gjeldspost. Luften er flyktig. Pust inn, pust ut.

Hvor mange kenyanske småbønder koster en utslippskvote. Hvor mange tonn ørkensand koster en aksjemegler. Hvor mange malariamygg koster hans røde bukseseler. Hvor mange markedsvennlige gulrøtter koster en pisk. Hvor mange børstapere koster en børsvinner. Vi legger inn boresubsidier som finansieringsutgifter og våre barnebarns barns barns barn som gjeldspost. Luften er flytende. Pust inn, pust ut.

Hvor mange druknende maldivere koster en arbeidsplass off shore. Hvor mange centimeter havstigning koster et multinasjonalt oljeselskap. Hvor mange klimatiske vippepunkt koster en golfstrøm. Hvor mange framskritt koster en framtid i drift. Hvor mange varmegrader skal vi koste på oss. Vi legger inn Parisavtalen som representasjonsutgift og våre barnebarns barns barns barns barn som gjeldspost. Luften er elastisk. Pust inn

Bård Isdahl, Oslo

 

 

 

 

Spre klimavett,
del denne saken!

2 kommentarer

 1. Tone Toft | 03.01.2021

  Kjære Bård Isdahl.
  Nåkka så knallbra! Tatt på kornet. En fantastisk poetisk tekst hvor sannheten er rå og ekte.
  Jeg liker formen, språket og innholdet. Alt berører meg…
  Denne teksten burde vært obligatorisk lesestoff for alle norske politikere, styresmaktene og myndighetspersoner.

 2. Lars Bjørn Mehus | 15.01.2021

  En ny måte å beskrive virkningene av klimakrisa som kan vekke nytt engasjement ved at man ser seg selv veldig i en sammenheng, dagens valg mot framtidens betalere, våre etterkommere.

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*