Klimakrisa er også en helsekrise

vi ber 2

– Derfor må konsekvenser av klimaendringene inn på studieplanene, skriver flere medisinstudenter og tidligere professorer ved UiB. Landets medisinerstudenter og landets leger må kunne oppdage, diagnostisere, behandle og forebygge de mange helse­problemene som kan oppstå, forverres eller endres i et varmere klima.

Begge professorer sitter i styret for lokallaget av Besteforeldrenes klimaaksjon i Bergen. Den ene av dem, Anders Bærheim, forteller at han startet yrkeslivet i grasrotmedisin, som distriktslege. – Men undervisning og forskning interesserte meg mer. På universitetet har jeg engasjert meg både for hvordan medisinstudenter lærer, og hva de lærer. Som klimaaksjonist bråvåknet jeg i januar 2019 da jeg sammen med 70 000 belgiere gikk fra Gare Brussels Nord til Europaparlamentet. Jeg var hektet som fisk på kroken, og via min gode kollega Gunnar Kvåle fant jeg frem til BKA. Det er flott å få lov til å holde fram med mitt fagpolitiske engasjement i ny former, også som pensjonist!

Fra innlegg i Khrono: Medisinske konsekvenser av klimaendringer

Den globale oppvarmingen øker, og 2020 var det varmeste år som noensinne er registrert. Budskapene i The Lancet Countdown-rapportene fra 2019 og 2020 er tydelige: Ingen land i verden, og ingen barn som blir født i dag blir uberørte av de helsekonsekvenser av klimaendringene. Klimaendringene er den største folkehelseutfordringen i vårt århundre. For å håndtere dette kreves stor innsats fra myndighetene og hele befolkningen, og leger og annet helsepersonell bør gå i front.

Studier viser likevel at de fleste medisinstudenter og leger mangler nødvendig kunnskap og ferdigheter om håndteringen av helsekonsekvenser av klimaendringer. Sykehusene globalt står for 4,4 prosent av verdens klimagassutslipp, og bidrar således til de utfordringene som helsepersonell prøver å beskytte befolkningen fra. Helsekonsekvenser av klimaendringene kan ikke oversees, og alle helsearbeidere bør ha kunnskap om dette og være forberedt på å tilpasse seg raskt.

Spre klimavett,
del denne saken!

2 kommentarer

  1. Knut Bøe | 15.01.2021

    Fint at dette tydeliggjøres. Takk.
    Akkurat som klimakrisa påvirker de aller fleste fagområder, så påvirker også «min greie» dvs. Trafikk/transport hele rekka av områder; økonomi, helse, miljø, landbruk, familiepolitikk, kommunesektoren, etc 😊

  2. Tone Toft | 16.01.2021

    Ja, veldig bra at det settes søkelys på at klimakrisa også er en helsekrise. Det er viktig at dette temaet blir en del av opplæringen og fagplanene på alle nivåer i helse/medisinutdanning. Jeg har lenge undra meg over at vår egen helseminister aldri(så vidt jeg vet…) har satt fokus på sammenhengen mellom klima/naturkrise og helsesituasjonen hos befolkningen… nasjonalt og globalt. Mediene har satt et visst fokus på sammenhengen mellom tap av naturhabitater /rovdrift på naturen /kontakt mennesker og dyr og epidemier/pandemier så her skjer det noe…
    Når det gjelder den Globale oppvarmingen som vi alle opplever og er en del av så fører dette til store helseutfordringer for befolkningen som vi må være rustet til å ivareta – slik forfatterne av artikkelen påpeker. det krever at helsepersonell får den nørvendige kunnskap og kompetanse gjennom utdanning og opplæring.

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*