«The case of the century»

no arctic oil

Det norske klimasøksmålet har i dag fått oppmerksomhet i The New York Times. «Environmental groups argue that exploratory drilling licenses violate a constitutional right to a healthy environment. It’s a test case taking on an industry that is key to the country’s economy», heter det i en lengre artikkel. Bakgrunnen for søksmålet blir forklart, og avisen har vært i kontakt med bl.a. Natur og Ungdom.

Avisen kan fortelle om en bølge av miljø- og klimasøksmål i Europa og ellers i verden. Det refereres til Urgenda-dommen i Nederland, som er det første eksemplet på at en regjering tvinges av domstolene til å iverksette langtrekkende klimatiltak, for at landet skal leve opp til sine internasjonale forpliktelser gjennom Parisavtalen.

Men, heter det – det norske klimasøksmålet er spesielt interessant og relevant på grunn av landets «position on the forefront of the international race for oil in the Arctic» – et land som ligger i front når det gjelder jaget for oljeutvinning i Arktis, «even as it has implemented ambitious emission reductions goals» – samtidig som det er et land med ambisiøse mål for utslippskutt.

https://www.nytimes.com/2020/11/05/world/europe/norway-supreme-court-climate-change.html

Spre klimavett,
del denne saken!

1 kommentar

  1. Hans Martin Seip | 05.11.2020

    Denne interessen fra The New York Times var jo svært oppmuntrende. Jeg husker den nedlatende tonen til regjeringsadvokaten særlig i Tingretten da han nærmest karakteriserte søksmålet som tåpelig.

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*