Seier uten rettssak

  • EMNER:
  • PUBLISERT:
    tirsdag 17. nov 2020
  • AV:
    Hans Martin Seip
MMcV1
Mark McVeigh fikk et av Australias største pensjonsfond til å endre sin policy mht klima.

Et pensjonsfond i Australia vil endre seg i miljøvennlig retning etter trussel om rettssak. Bakgrunnen var at et 25 år gammelt medlem av fondet gikk til søksmål mot det fordi det ikke handlet i hans beste interesse ved å unnlate å ta hensyn til risikoene klimakrisen betydde for investeringene. Men rett før rettssaken skulle starte, kom fondet med så store innrømmelser at den ble avlyst.

Finansiell risiko
Australia er ikke akkurat kjent for å være en forkjemper for miljøtiltak, men det skjer spennende ting der også. I stedet for å ta belastningen ved klimarettssaken som var planlagt, har REST (Retail Employees Superannuation Trust) nå forpliktet seg til å bli karbonnøytralt innen 2050 og til en rekke mer umiddelbare tiltak. Blant annet har de trukket investeringene ut av et kullselskap (Whitehaven Coal).

I en uttalelse fra REST heter det at «klimaendringer er en alvorlig, direkte og aktuell finansiell risiko for pensjonsfond innen mange risikosektorer som investeringer, marked, omdømme, strategisk ledelse og tredjepersons risiko».

Den australske miljøadvokaten David Branden som skulle ført saken, opplevde en stor seier. Han uttaler: «Som nasjon er vi i ferd med å våkne opp og forstå hvor utsatt vi er for risikoene ved klimaendringene. Loven vil reagere på det.» Dette er bare en begynnelse. Rettssaker er ikke svaret på klimakrisen, sier han. «Men det er ett av verktøyene som folk kan anvende for å få til en endring.»

Globalt forbilde
Kirsten Hunter, administrerende direktør i fondet Future Super, sier at dette vil være et globalt forbilde. For industrien bør det være en advarsel om at australiere i stigende grad forstår makten som ligger i pengene deres, og hvordan de kan benyttes til å fremme klimatiltak.

The Guardian omtaler avtalen som en av de viktigste resultater av rettstvister om klima i Australia til nå. Branden er for tiden I ferd med å forberede nye klimarettsaker mot den australske regjeringen og mot et gruveselskap som vil utvide en kullgruve.

For mer informasjon se The Guardian:
Suing for climate action: can the courts save us from the black hole of political inaction?

Australian super fund agrees to factor climate crisis into decisions in ‘groundbreaking’ case.

 

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*