En god investering

ragnhid Finn
Ragnhild og Finn har lenge vært med i Besteforeldrenes klimaaksjon. De er også opptatt av det de selv kan gjøre. Foto: Kristin Tufte Haga / Nordre Aker Budstikke.

Sol er en gratis, miljø- og klimavennlig energikilde som kan høstes og benyttes lokalt. Selv i Norge gir sola 1500 ganger mer energi enn det vi bruker. Det har noen gjort noe med – som ekteparet Ragnhild og Finn Bjørnar Lund på Kjelsås i Oslo. De sparer flere tusen kroner i året, etter at de i fjor installerte solcellepaneler på taket, forteller de til Nordre Aker Budstikke i dag.

Se reportasje i Nordre Aker Budstikke

«– Panelene har en forventet levetid på 30 år. Vi er veldig overrasket over at ikke flere gjør dette – det er ikke mange tak med solcellepanel vi ser rundt omkring på Grefsen og Kjelsås når vi er ute på tur. Tenk alle de potensielle solcelle-boligene i åsen her oppe – vestvendte med store tak. For vår del har dette gitt resultater over all forventning, forteller paret over en kaffe i den hyggelige stua i Kjelsåsveien.»

Fra Norsk solenergiforening:

Energimarkeder over hele verden er i endring; stadig flere forbrukere produserer, eller ønsker å produsere, energi til å dekke hele eller deler av eget forbruk. Dette er en utvikling vi bør ønske velkommen også i Norge. Solenergi har flere fordeler som tilsier at energiformen bør spille en vesentlig større rolle for å dekke energibehovet i den norske bygningssektoren, for eksempel:

  • Det er en klimavennlig form for energiproduksjon som ikke medfører naturinngrep.
  • Strøm og varme produseres hvor den skal brukes, uten tap i nettet.
  • Det er en viktig bidragsyter for å oppnå mål for byggsektoren, som nullenergihus og plussenergihus.
  • Det er en god løsning for både eksisterende og nye bygg – med svært raskt byggetid.
  • Det kan gi bygg med spennende arkitektur og bedre energisertifisering.
  • Det er minimalt med driftskostnader og vedlikehold de neste 20–30 årene etter installasjon.
  • Det skaper miljøengasjement blant folk og bedrifter.
  • Det frigjør elektrisitet som per i dag brukes i bygg, slik at denne energien i stedet kan brukes i industrien, i transportsektoren og kan erstatte fossil elektrisitet i andre land.
Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*