Hvem styrer hvem?

  • EMNER:
  • PUBLISERT:
    mandag 3. aug 2020
  • AV:
    Redaksjonen
Storting_plattform
– Illustrasjon: Ola Dimmen

Hva er det politikerne våre driver med når de subsidierer oljenæringa – ikke bare for å holde hjulene i gang, hevder de, men for å legge til rette for «et grønt skifte»? Har dette troverdighet – eller har de nok en gang latt seg styre av oljelobbyen? spør Finn Bjørnar Lund i et debattinnlegg i Dagsavisen. Er det ikke heller slik at de kaster penger etter en bransje som for lengst burde være i solnedgangen?


ER DET POLITIKERNE SOM STYRER, ELLER –?
Av Finn Bjørnar Lund
nestleder Besteforeldrenes klimaaksjon

Krisepakka til olje- og leverandør-industrien er på et par hundre milliarder kroner. På TV har Støre og andre politikere stått fram i tur og orden og fortalt om den gode kontakten de har hatt med oljebransjen under forhandlingene om krisepakka. Igjen har politikere i Norge vist at de lar seg styre av oljelobbyen, og da særlig av Equinor. Faktisk konkurrerte politikerne om å overby hverandre i iveren etter å tilfredsstille oljeselskapenes ønsker. BP- sjefen sier at de fikk større skattelettelse enn de har bedt om (20% i stedet for 24%).

Det er ikke lett å forstå at det grønne skiftet brukes som argument for mer oljeleting! Norge skal satse på fornybarsektoren bare vi får brukt noen hundre milliarder kroner på oljeleting først! De som trudde det var politikerne og ikke pengeinteressene i oljebransjen som styrer Norge, har igjen tatt feil. Kraftfull satsing på fornybar-prosjekter er i stedet erstattet med et vagt utsagn: «Det settes ned et utvalg for grønne investeringer».

Spørsmålet er nå om norske politikere kaster penger etter en bransje som for lengst burde være i solnedgangen. Finansdepartementet advarte på forhånd om å ta for stor statlig risiko.

Da Equinor nylig la fram sitt kvartalsregnskap holdt selskapet fast på at oljeprisen vil ligge på om lag det dobbelte av dagens i 2030. Andre selskaper regner med en oljepris nær nivået i dag. Equinor prøver altså å skape inntrykk av økonomisk lønnsomme prosjekter på norsk sokkel ved å anslå en svært høg oljepris i 2030.

Forsøker selskapet også på denne måten å påvirke politikere og velgere til investeringer og oljejakt langt inn i framtida? Lar norske politikere seg «forføre» av en så tvilsom spådom? Vurderer selskapet konsekvensene for klimakrisa som de sier at de tar på alvor? Bryr det i hovedsak statseide selskapet seg overhode om Paris-avtalen og norske klimaforpliktelser?

Er dette Equinors og norske politikeres hilsen til de unge som kjemper for retten til ei levelig framtid: Equniordirektør Eldar Sætre sier at et scenarie med temperaturstigning under to grader ikke er i samsvar med Equinors (Dagens Næringsliv 24.7). Hva sier norske politikere?

Dagsavisen 3. august 2020

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*