Styres vi av særinteresser?

 • EMNER:
 • PUBLISERT:
  torsdag 18. jun 2020
 • AV:
  Redaksjonen
Storting_plattform
– Illustrasjon: Ola Dimmen

Regjeringen leverer en krisepakke på 3.6 milliarder for grønn omstilling. Mens oljenæringa støttes med over 100 milliarder. Ifølge FNs klimapanel må tiåret vi nå er inne i, brukes til å bremse global oppvarming og hindre at livsvilkårene blir varig ødelagt for våre etterkommere. Det er ei kritisk, ustabil tid, og våre politikere er ikke på høyde med utfordringene, skriver besteforeldre i Tromsø.

Av Toril Synnøve Jenssen og Ingunn Elstad
Besteforeldrenes klimaaksjon Arktis, Tromsø og omegn

«Gjennom koronapandemien ble det klart at verdenssamfunnet langt på vei er i stand til å møte ei krise som krise. Men straks en del av tiltakene lettes, blir de økonomiske følgene av pandemien brukt som grunn til å stille klokka bakover, som om vi kunne gå tilbake til tida før verden ble bevisst på klima- og miljøkrisa. Det har skjedd i Kina, der luftforurensingen alt er verre enn noen gang før. I USA ble lover om rett til ren luft og rent vann suspendert da pandemien satte inn.»

«Og i Norge har Stortinget 12. juni vedtatt å støtte oljeindustrien med over 100 milliarder kroner i form av skattelettelser og skatteutsettelser. Rent økonomisk er et slikt trekk vanskelig å forstå, når det er overproduksjon av olje og fylte oljelagre i hele verden.»

«Avisen Nordlys hilser støttepakken til oljenæringen velkommen på lederplass 15. juni, og skriver at ‘verden’ vil etterspørre olje og gass i flere tiår fremover. ‘Vi kan like det eller ikke’. Det er noe en ofte hører, men et godt argument er det ikke. Utslippene fra norskprodusert olje bidrar sterkt til ødeleggelse av det globale klimaet og miljøet. Det er realiteten, selv om det fortsatt er et marked for oljen og kanskje mulighet for kortsiktige gevinster. At utslippene skal fortsette, er ingen naturlov, men en politisk vedtatt utvikling.»

Les hele artikkelen i iTromsø 17. juni

 

Fra oppslag i iTromsø 15 mai: Lokale besteforeldreaktivister møter «sykle for klima»-aktivist Normann Natland på vei fra Alta til Bergen.

 

 

 

 

Spre klimavett,
del denne saken!

1 kommentar

 1. Harold Leffertstra | 18.06.2020

  Norge med denne regjeringen i spissen har forpliktet seg til Parisavtalens mål. Som forutsetter ikke bare en massiv opptrapping av investeringer i fornybar energi og energieffektivisering, men også en nesten tilsvarende NEDTRAPPING av investeringer i fossil energi. I en artikkel i Nature https://www.nature.com/articles/s41560-018-0179-z nevnes «….. low-carbon investments overtaking fossil investments globally by around 2025 or before and growing thereafter». Altså 50 prosent fornybar og 50 prosent fossilt innen 2025.
  Norge er milevis unna dette og regjeringens Coronakrisepakke med 3,6 milliarder kroner til «grønn omstilling» og 100 milliarder til olje og gass bringer oss ikke akkurat noe nærmere. Kanskje bedre at regjeringen hadde vært ærlig og innrømmet at den ikke føler seg forpliktet av Parisavtalen. Da hadde velgerne kunne bestemme neste år. iRegjering mener kanskje at dette er mulig i Men så er Norge også «annerledeslandet»

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*