Syng med Birgitte!

birgitte blå
– Sang kurerer brakkesyke!

«Jeg er en gammel visesanger, som tenker på alle som sitter isolert rundt omkring. Hva med å synge noen av de gamle sangene sammen?» Det kunngjorde Birgitte Grimstad på Facebook, foran en samlingsstund der mange besteforeldre og andre deltok, og sang med fra sine hjem – rundt henne og hennes gitar i stua hjemme på Bygdøy. Se henne, hør henne, bli med å synge igjen!

https://www.facebook.com/brakkesyke2020/videos/1073158273052309/

Birgitte Grimstad har vært en sentral visekunstner helt siden 1960-tallet, og et samfunnsengasjert menneske. Som bestemor gir det mening å være aktiv i Besteforeldrenes klimaaksjon, sa hun i et intervju for noen år siden. – Det hjelper veldig å være med å gjøre noe, i stedet for å sitte og bli paralysert av angst og maktesløshet. Jeg opplever at musikken gir energi og tro på at det nytter. Husk at sang og musikk har spilt en utrolig viktig rolle i alle folkelige bevegelser!

CD for barn og besteforeldre
Ikke lenge etter at Birgitte begynte å engasjere seg i Besteforeldreaksjonen, dukket ideen om et nytt plateprosjekt opp. – Det var under landsmøtet 2011. Der framførte jeg et lite program med tekster og viser som jeg syns kunne passe, og etterpå var det noen som sa: Tenk om vi kunne få de visene på CD! For meg var dette veldig inspirerende, jeg som aldri hadde trodd at jeg skulle gå i platestudio igjen! Men så ble det jo til og med en dobbelt CD når vi først var i gang, – en for voksne og en for barn.

BGrimstad CD

Tittelen er hentet fra Nordahl Griegs «Til ungdommen». Etter terroren 22. juli 2011 ble den et nasjonalt felleseie. Den gamle kommunist holdt til og med på å havne i salmeboka!
– Ja, med musikk av den danske komponist Otto Mortensen, har den vært folkeeie og skolepensum i Danmark i mange år. Nesten hver linje er som en parole:  «finnes her nød og sult, skyldes det svik…» Jeg sang meg hes på denne sangen på de store fredsmarsjene. Ved avslutningen i Paris sang jeg den for 5000 mennesker i et digert telt. Alle sang med selv om de ikke kunne teksten. Det var så sterkt, og jeg skalv slik etterpå at jeg ikke kunne skrive navnet  mitt på en kvittering!
– Men du er ikke bare et alvorsmenneske?
– Nei, langt ifra! Med på CD’ene er alle de gamle, kjære barnesangene: Tusen plommer, Mosters mage, osv. Og lune tekster om alle de små, men utrolig viktige sider ved livet: Om Lille Hansemann som sitter så stille så stille fordi han har en sommerfugl på håret og en snegle på tommelfingerneglen. Eller Lill Lindfors som drømmer om å kjøpe en kirke, en luftmadrass og en kasse vin, og så hyre en organist slik at hun kan ligge på gulvet i sin egen kirke og høre på skjønn musikk! For slik kan livet også være!

Birgitte med Besteforeldreaksjonens parole i People’s Climate March, New York 2014. (Fra NRK Dagsrevyen)

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*