En åpen inkluderende organisasjon

steinar til saml 29
Leder i Besteforeldrenes klimaaksjon, Steinar Winther Christensen, på en godt besøkt lokallagssamling.

På ett år er vi blitt 30 prosent flere medlemmer og dobbelt så mange lokale lag. Det lover godt for foreningens framtid, sa Steinar Winther Christensen under åpningen av BKAs lokallagssamling 2020, med deltakere fra hele landet. – Helst skulle det ikke være bruk for oss om ti år fra nå, selvsagt. Men jeg er redd våre barnebarn vil fortsette å trenge vår støtte, og at vi besteforeldre må holde koken!

Hvor spisset skal BKA være?
– 3600 medlemmer er ikke så verst. Men jeg er overbevist om at vi har mulighet for å nå ut til mange flere av de hundretusener besteforeldre her i landet, som kunne tenke seg å bli med, hvis de ble spurt – så lenge vi framstår som en åpen og trivelig organisasjon å tilhøre.

Du behøver ikke være superaktiv og fly rundt med rød hatt for å være med i BKA, understreket Winther Christensen. – Og det som absolutt ikke fungerer, er moralisering og skam-begreper. «Olje-skam» ble snedig innført av oljelobbyen, som straks skjønte at dette er noe som effektivt skyver folk bort fra miljøbevegelsen. Varemerket vårt skal være et ekte, personlig engasjement og en hyggelig, inkluderende tone. Humor fungerer mye bedre enn pekefingeren!

Mange var enige med Steinar, og det ble også advart mot at BKA inntar for spissa og detaljerte krav. – Det er ikke nødvendig at organisasjon som vår mener noe om verken vindkraft eller EUs energimarkedspakke ACER, sa en av deltakerne fra det nye lokallaget i Vesterålen.

Samtidig minnet nestleder Finn Bjørnar Lund om at «sannheten er konkret». Han viste til den nye «hydrogenproduksjonsillusjonen» som nå dyrkes av flere politikere, der ideen er at naturgass skal foredles til utslippsfri hydrogen. Dette kommer aldri til å skje i stor skala, mente han. Men det vil binde oss til masta, og vi blir avhengige av å fortsette med oljeøkonomien inn i solnedgangen.

Organisasjonsvekst og utvikling
Flere lokallag har vokst fort og på kort tid fått mange nye medlemmer. Et av dem er Moss, der de bevisst har benyttet seg av nettverkene de aktive har gjennom andre organisasjoner, politiske partier, tidligere yrkesliv, osv. «Vi har plukket modne frukter.»

I diskusjonen ble det også lagt vekt på medlemspleie og viktigheten av å ta godt vare på folk. Igjen er det viktig at BKA ikke framstår som en arena bare for de aller ivrigste, men som en positiv organisasjon også for dem som ønsker å delta som passivt medlem, betale sin kontingent og gi sin kjøttvekt til grunnleggende fornuftig og forståelige krav. Ikke minst å være med å solidarisere oss med de unge som krever som rett. – Det viktigste vi gjør, er å støtte klimastreikende unge og delta sammen med dem på demonstrasjoner, sa nestleder Bente Bakke. Og husk også å dele ut vervefoldere, og spør ungdommen om de vil verve besteforeldrene og foreldrene sine!


– Og ingen samling hos Besteforeldrene uten allsang og Ola Dimmens kassegitar:

Alle barn skal arve jorda
land og klima skog og hav
Framtida er barn og unge
vi må stille klimakrav
Vi må sloss for livet på jorda
vi må gi barna håp og tru
Vi må berge dyr og planter
snart er det for seint å snu.

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*