– Ikke tenke mer på det …

Fredrik Høyer (6)
Foto: Ivan Chetwynd

For fjerde år på rad har Besteforeldrenes klimaaksjon ansvar for «Lunsj og lyrikk»-halvtimen under Klimafestivalen i Oslo, i samarbeid med Det Norske Teatret. Det er blitt et populært innslag over noen dager i januar, og denne første dagen kom mange for å høre og oppleve skuespilleren, forfatteren og artisten Fredrik Høyer, – mest kjent for selv å opptre med sine tekster på ulike scener.

«Det går bra!»
Hvordan er det å stå på Grønland T-banestasjon med telefonen i hånden og lese på nettet om isen som smelter på Grønland og Yosemite nasjonalpark som egentlig er en supervulkan som skulle hatt utbrudd for 15 000 år siden?

Om dette handlet det første dikt som slampoet Fredrik Høyer leste på «Lunsj og lyrikk med klimablikk» 22. januar. Teater-kafeen Bikuben var fullsatt – og Besteforeldrene fikk tre nye medlemmer.

Ellers leste Høyer om å være på meditasjonskurs i ti dager i Bodh Gaya i Nord-India, der Buddha oppnådde nirvana, og om behov for et nytt språk, en ny måte å kommunisere med hverandre på. Diktene er rytmiske fosser av ord og vendinger som kunne strømme gjennom hodet til… vel, kanskje ikke til hvem som helst. De får oss til å humre og le – men samtidig handler de om ting som er dødsens alvor. Et omkved i grønlandsdiktet er: «Det går bra!»

– Eller gjør det det? Diktet slutter:

«Nei!
Du er jo ikke klar for dette?
Og drar hetta over hodet – prøver å sette på en sang.
Ikke angste.
Ikke tenke noe mer
på det,
men det skjer
nå!
Det er allerede i gang.»

Diktene om Grønland og Bodh Gaya finnes i Fredrik Høyers «Grønlandsutraen» (Forlaget Fanfare 2016).

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*