Fossilgalskapen kan og må stanses

Screenshot 2020-01-10 at 20.18.26
Foto: Thor Due/Natur og Ungdom

I sin hilsningstale til Natur og Ungdoms landsmøte i Fredrikstad ga Steinar Winther Christensen uttrykk for sterk solidaritet med de unge og deres rettferdige kamp for en tryggere framtid. «Vi besteforeldre har levd våre liv. Vi vil ikke oppleve de dramatiske klimaskader som dere risikerer om ikke verdens fossilgalskap stanses. Det er dere som er unge vi ønsker å være støttespillere for.»

Kjære Natur og Ungdom!

Tusen takk for at jeg også i år ble invitert til NUs landsmøte!

På togturen ned hit skuet jeg – som i fjor – ut over grønne jorder. Det er ikke denne grønnhet vi ønsker oss. Min barndom i januar var hvit.

Derfor går jeg rett på vår felles viktigste sak: Det kommende tiår vil bli avgjørende for om Norge og verden vil makte å få jordklodens utslipp av klimagasser under kontroll, stanse den globale temperaturøkning og gi barn, ungdom og fremtidige generasjoner en levelig fremtid det går an å tro på. Og det er nettopp i klimakampen BKA og NU har funnet sammen.

I kampen for klima har det siste års omfattende skolestreiker og annet engasjement over hele verden styrket meg i troen på de unges store betydning. Fremtiden tilhører dere på godt og ondt. Selvsagt er det ikke ungdommens ansvar å gå foran i klimakampen, men at de gjør nettopp det forteller minst to ting, – (1) at vi voksne har sviktet, og (2) at inn i fremtiden er det dere unge som vil bli rammet av omfattende og uoversiktlige globale klimaskader som sosial uro, matmangel, flukt. Allerede nå ser vi hva vi har i vente. Vi i Norge har bare fått en forsmak på dette gjennom økte sommer- og vintertemperaturer som ikke kan  sammenlignes med den klimakatastrofe Australia opplever i disse dager.

Historien har vist oss at det er mange kamper som har virket håpløse ved kampens begynnelse, men som til slutt har ført til seier, – fra  borgerrettsbevegelsen i USA, arbeidernes kamp for rettferdige levekår, likestillingskampen og andre kamper. Slik tenker jeg også om klimakampen.

Nettopp ungdommens rop om klimahandling nå gir meg troen på at dere kan påvirke og føre til endring. Her går Natur og Ungdom foran gjennom sin rolle i ulike aksjoner som skolestreik, sin partsrolle i klimasøksmålet, skriverier i avisene. Senest i går leste jeg i Aftenposten et tankevekkende nnlegg  fra NU-medlem Iris van Brunschot. De unge skriver stadig mer om dette og det påvirker den norske klimaopinion, – kanskje mer enn dere er klar over. Jeg kan bare oppfordre dere til å fortsette å rope ut rettferdige krav om å la deres fremtid gå foran olje-Norges grådighet om mer profitt på bekostning av deres fremtid.

Vi i BKA har levd våre liv. Vi vil ikke oppleve de dramatiske klimaskader som dere risikerer om ikke verdens fossilgalskap stanses.

Det er ikke egeninteressen som gjør at vi har kastet oss inn i klimakampen, men dere, – våre barn og barnebarn – ja alle barn og all ungdom –  og som vi fortsatt ønsker å være støttespillere for. 

Besteforeldrenes klimaaksjon er i klimakampen på en måte både den eldste og yngste og også den minste miljøorganisasjon.  Men i likhet med dere vokser vi, selv om vi ikke er så godt kjent. Likevel tror jeg det nok er mange besteforeldre der ute som støtter den generasjonssolidaritet for klima som foreligger mellom NU og BKA. Uansett våre begrensede ressurser vil vi stå last og brast med Natur og Ungdom i kampen for klima. I lys av Equinors grønnvasking av sin virksomhet – og hvor vindkraft på land i uberørt natur nå skal betale prisen – kan jeg love at vi blir ikke arbeidsledige.

Jeg takker dere for at NU finnes,for vårt samarbeid og at dere har et samfunnsengasjement det står slik respekt av! Spesielt vil vi takke for det gode samarbeidet med Gaute som nå slutter som leder. Vi ønsker han lykke til videre. Taus blir han nok ikke i fortsettelsen heller.

BKA gleder seg til fortsatt klimakamp med det nye styret og alle i NU. 

Spre klimavett,
del denne saken!

6 kommentarer

 1. Bjørghild des Bouvrie | 11.01.2020

  Flott tale, Steinar!
  Og flott samarbeid mellom BKA og NU!
  Jeg husker dagene da BKA Bergenslaget vandret rundt med plakater og flygeblad på Torgallmenningen, og ungdommer kom bort til oss og takket for det vi gjorde.
  Nå går ungdommer selv foran i sin kamp for en trygg klimafremtid og vi støtter og heier på dem. Så flott!
  Hurra!!!

 2. Steinar Høiback | 11.01.2020

  Så enig med Bjørghild, så flott utført av min navnebror. Takk.

 3. Alfhild Berg Johnsen, BKA Grenland lokallag | 13.01.2020

  Flott tale, Steinar. Jeg slutter meg til de andre kommentatorene. Du peker på de viktigste poengene og grunnene til at vi i BKA må fortsette det arbeidet vi gjør, og med økende kraft, sammen med de unge. Til slutt vil hode+hjerte vinne. Vitenskap og solidaritet.

 4. Oddbjørg Langset | 13.01.2020

  Enig og godt å lese! Hva er det som gjør at dommen i Søksmålet lar vente på seg? Var sagt skulle falle før jul. Tordag har vi Presentasjon av NU Thor Due, av Søksmålet på Klimafestivalen § 112 i Molde…. Blir spennende å høre om hva er stoda nå.

 5. Rudi Kessel | 15.01.2020

  Steinars tale: klokskap og engasjement i skjønn forening! Kjempeflott!

 6. Gunnar A Kajander | 16.01.2020

  For å bruke Gunnstein Akselbergs faste respons i Linda Eides Språksjov på NRK: Godt sagt, Steinar!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*