Verdens viktigste påvirker

løvås
Illustrasjon Knut Løvås / Klassekampen

– Man skal ikke undervurdere sinte barn, sa Greta Thunberg da hun kom til Madrid, og ble mottatt slik hun fortjener – som den enkeltperson i verden som framfor noen har skapt ny bevegelse og tent nytt håp. En halv million fulgte henne i tidenes største klimamarsj. De unges globale opprør, med krav om at verdens ledere får ut fingeren, har på rekordtid forandret alt, skriver Svein Tveitdal,

GRETA THUNBERG FRA KATOWICE TIL MADRID
Svein Tveitdal 07.12.2019

Under klimamøtet i Katowice i fjor skrev jeg om Greta Thunberg som hadde startet skolestreik utenfor riksdagen hver fredag siden august. At hun nå hadde fått med seg 20 000 elever i 270 byer verden over, og at hun holdt møtets viktigste tale. Men selv om hun da var klar på at hun ikke ville gi seg før Sverige kuttet karbonutslippene med 15 % i året, fryktet jeg at denne heroiske innsatsen kunne være en gnist som sloknet. Denne tvilen er nå gjort grundig til skamme. I forbindelse med FNs klimamøte i New York i september hadde skolestreikene spredd seg til alle kontinenter og fire millioner elever deltok.

I går kom Greta til Madrid med nattoget fra Lisboa etter å ha krysset Atlanterhavet med seilbåt.  Utrolige 500 000 mennesker deltok sammen med henne under klimamarsjen her i går kveld. Beskjeden til forhandlerne på COP25 er krystallklar – VI TRENGER HANDLING NÅ!

På en pressekonferanse før marsjen omtalte hun seg selv som «bare en klimaaktivist – bare en liten del av en stor bevegelse», og sa at egentlig hadde de ikke oppnådd noe siden utslippene fortsetter å øke (4 prosent siden møtet i Paris for fire år siden). COP25 betegnes av mange som et slags mellomår der det viktigste er å bli enige om punkter i Paris-avtalen som gjensto etter forhandlingene i fjor. Neste års COP26 blir ansett som viktigere, for da skal landene legge fram sine oppdatere ambisjoner i forpliktelsene de la på bordet i Paris. «Men vi har ikke tid til mellomår uten reell handling», sa Greta Thunberg. Om For Future-bevegelsen fastslo hun nøkternt at «Vi har skapt økt bevissthet og mening, og det er et stort skritt i riktig retning. Men selvfølgelig er det ikke i nærheten nok.»

Hun er for tida verdens viktigste påvirker. Jeg merker det godt selv. Det siste året har jeg fortsatt mine mange skolebesøk rundt om i landet, sammen med forfatter Sigbjørn Mostue, der vi holder foredraget Håp eller Katastrofe. Etter en nokså dyster fortelling om en klode som blir varmere, en natur som spreller i krampe, og en verden som ifølge FN vil ha 11 milliarder mennesker i slutten av århundret, forteller vi om løsninger og håp. Men mens det tidligere har vært lite positivt å melde fra det som faktisk skjer, er det én sak som det nå er utrolig tilfredsstillende å kunne snakke med de unge om: At Greta Thunberg og alle dem som har deltatt i skolestreikene og demonstrasjonene har gitt tidenes mest betydningsfulle bidrag til å gi reelt håp om å kunne snu utviklingen og gjennomføre løsninger som er mulige, men som krever politisk mot..

Jeg kan nå fortelle dem – uten å overdrive – at de unge hatt uvurderlig innflytelse selv uten stemmerett. At aksjonene deres har blitt det beste og viktigste argumentet FNs generalsekretær har for å forlange økte ambisjoner og handling nå. At statsledere i Madrid som nå understreker alvoret i utviklingen, alle viser til de unges krav, og at noen av dem, på grunn av de unge, forhåpentligvis er blitt djervere til å gjennomføre tiltak de vet er nødvendig.

Slik har de unges globale bevegelse i løpet av et år blitt hoveddrivkraften i kravet om en ny og mye mer ambisiøs klimapolitikk enn den vår generasjon har vært i stand til å tilby dem, og som det er grunn til å skamme seg over.

Spre klimavett,
del denne saken!

6 kommentarer

 1. Linda Rundquist Parr | 07.12.2019

  Takk til Svein for et oppløftende blogginnlegg. Det er klart at de unges engasjement for klima er drivkraften i klimakampen nå. Det gir også meg håp og motivasjon til nettopp å støtte deres krav om handling. Det må være vanskelig for møtets delegater til å overse 500 000 klimaaktivister i Madrids gater!

 2. Finn Bjørnar Lund | 07.12.2019

  Sover du fortsatt din passive klimafornektersøvn, Erna? Denne «lissom-deltakelsen» som vår regjering viser i forhold til klimatrusselen, og bare sporadisk nevner de unges meget berettigede kamp for sin egen framtid, er trist. Kom heller fram som ærlig motstander av klimavitenskapens resultater.

 3. Steinar Winther Christensen | 07.12.2019

  Verden trenger helt nye ledere, dvs slike som legger bort alt snakket, tar klimavitenskapen på alvor og tar i bruk virkningsfulle klimatiltak som er mulig å tro på. Det kan for vår del være fjerning av skatterefusjonsordningen, massiv økonomisk støtte til utbygging av vindkraft til havs og selvsagt full stans i nye letelisenser.

 4. tone toft | 07.12.2019

  Ja, jeg er så enig i at det er de unge og deres voldsomme engasjement – fra fortvilelse til raseri som gir håp nå. Greta Thunberg har starta en kraftbølge som sprer seg og vi som enda har vettet i behold må bare følge på. Myndighetene, statsledere og makta har jeg ingen tro på lenger. De har på en måte utspilt sin rolle med sitt ørkesløse babbel. Det kjennes som om demokratiet har spilt fallitt…hva skal vi tro på?
  Vi må bli mange..vi må stå sammen og tvinge frem nødvendige tiltak og endringer for å berge restene av en særdeles syk klode.

 5. Harold Leffertstra | 09.12.2019

  Flott at vi har en som Svein i Madrid som holder oss oppdatert. Gode nyheter er at ungdomsbølgen for miljø og klima fortsetter å vokse, fort. Vi kan håpe at det smitter over på de voksne. Det trenges, for det er ikke bare regjeringer og statsledere som har sviktet. Enda mer er det vi, den voksne befolkningen som har sviktet. I flere tiår. Ved å velge de partier og regjeringer som vi har gjort. Ved å ikke klart si fra at vi ville ha klimatiltak som monnet. Ved å ikke si at vi ville akseptere de kostnader og begrensninger det ville medføre og ikke motsette oss upopulære virkemidler. Med sterk press fra økonomiske interesser har regjeringene ikke turt å gjennomføre en klimapolitikk som monner. Heller ikke i Norge. Det er fint at meningsmålinger viser at et flertall av nordmenn støtter klimatiltak. Altså mer enn 50 %. Men hvor er disse når det er klima streik, hvor finner vi dem i miljøorganisasjonene? Antall medlemmer i miljøorganisasjoner er bare et par prosent av befolkningen, og oppmøte i klimademonstrasjoner enda mindre. Det er et klart signal til regjeringen; STØ KURS. Bak oss har vi 30 år med ambisiøse tvetydige målsettinger for en komfortabel fjern fremtid. Målsettinger som var så kompliserte at de kunne bli forlatt i stillhet når tiden var inne. Så vi må skjerpe oss, bli fler som engasjerer oss, som sier fra, som krever en bedre klimapolitikk, NÅ.

 6. Oddbjørg Langset | 12.12.2019

  Keiserens nye klær.
  Greta sa egentlig til alle disse såkalte voksne, mest menn som gikk opp på talerstolen i New York og videre:
  Du har ingenting å fare med, er den nakne sannhet. Erna sa at Norge skulle gi mye til regnskogen i Kongo, noe Stortinget vedtok 3 år før, men regjeringa ikke hadde satt ut i live. Altså gammel nytt, intet å fare med.
  FN-generalsekr. måtte stramme inn, og si at du får ikke gå opp på talerstolen uten at du virkelig har noe nytt som framskynder Parisavtalen.

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*