Sammen for fremtiden

29n oslo 2
Oslo fredag 29. november: Besteforeldrene stiller opp og støtter de unge. Foto: Marit Vedeld

I dag har tusener av ungdom over hele Europa demonstrert i forkant av FNs 25. klimatoppmøte. Ved markeringen i Oslo var Besteforeldrene bedt om å være med, og nestleder Bente Bakke ga i sin appell uttrykk for helhjertet støtte til de unge og deres rettferdige harme over tiår med handlingslammelse. «Jeg er bestemor til fire, og jeg er sint. Jeg er sint på vegne av barnebarna mine og alle verdens barn!» 


Kjære klimavenner!

Jeg heter Bente Marie Bakke og står her på vegne av Besteforeldrenes klimaaksjon. Vi elsker barnebarna våre og kjemper for at de og alle verdens barn skal arve et levelig klima og et miljø som sikrer livsgrunnlaget deres.

Det er faktisk verdens viktigste sak at de som kommer etter oss arver en levelig klode. All annen politikk er avhengig av at vi klarer det.

Hva kan vi som bor i det rike oljelandet Norge gjøre? Vi kan kreve at regjeringen og Stortinget stanser ALL leting etter mer olje og gass, og samtidig befrir oss fra å betale milliarder av kroner til oljeselskap som leter etter mer. Samtidig kan vi kreve en sluttdato for olje- og gassindustrien i Norge.

Da kan vi sluse penger, arbeidskraft, kompetanse, utdanning og forskning inn mot å skape nye, grønne næringer. Da kan vi sikre at barnebarna kan leve av å gjøre kloden og livet på jorden sunnere – ikke sykere – slik vi gjør i dag.

Jeg er bestemor til 4, og jeg er sint. Jeg er sint på vegne av barnebarna mine og alle verdens barn. Jeg har jobbet mange år i politikken. Først som stortingsrepresentant for Høyre på 80-tallet og de siste fire årene som gruppeleder for Miljøpartiet De Grønne i Vestby. Men nå er det slutt med partipolitikk.

Besteforeldrenes klimaaksjon består av mange viktige tidligere politikere, forskere og samfunnsaktører. Kåre Willoch er med. Han sier «En effektiv klimapolitikk koster en bagatell i forhold til den gigaskade vi risikerer å skape hvis vi ikke handler NÅ!» Hvorfor hører du ikke på Kåre Willoch, Erna, men i stedet lar Equinor bestemme politikken?

Thorbjørn Berntsen er medlem. Han sier «Vi får ikke utslippene nok ned med fortsatt langsiktig produksjon av olje og gass. Vi har eti og drekki nok. Vi greier å omstille oss. Det har vi klart før!» Hør på Thorbjørn, Jonas. Slutt å la Schjøtten og Norsk olje og gass bestemme!

Grunnlovens miljøparagraf 112 sier at alle har rett til et miljø og en natur hvor produksjonsevne og mangfold bevares, og at denne retten også skal sikres for «etterslekten».

Etterslekten, det er barnebarna våre. Derfor støtter vi klimasøksmålet mot staten for brudd på Grunnloven. De to første ukene i november har ankesaken gått i Borgarting lagmannsrett. Hvorfor har det store flertall av medier neglisjert denne superviktige saken? Er grunnen at Equinor samtidig har kjørt tidenes reklamekampanje for «morgendagens helter» som skal jobbe i oljå?

Vårt vanvittige overforbruk og koking av kloden med fossile brensler kan ikke fortsette. Derfor støtter besteforeldre over hele verden barn og unge som klimastreiker og demonstrerer i Greta Thunbergs ånd. Det bør også alle foreldre og beslutningstakere i politikk, nærings- og arbeidsliv gjøre. Ellers vil dere ikke bli tilgitt av barna.

Vi står derfor sammen med barna når vi krever klimahandling NÅ!

 

Spre klimavett,
del denne saken!

5 kommentarer

 1. Nina Weidemann | 29.11.2019

  Et tydelig og klokt budskap – takk til Bente Bakke spesielt, men også til alle andre besteforeldre som trofast slutter opp om ungdommenes fredagsmarkeringer.

  Nina Weidemann

 2. Steinar Winther Christen | 30.11.2019

  Veldig bra appell fra Bente. Det er barna som gjelder!

 3. Cecilia von Garaguly | 01.12.2019

  En flott appell som jag helhjärtat stöder! Vi kan inte acceptera at Norges utsläpp sista året har Ökat med 1%, när Sveriges utsläpp har Minskat med 23%!!!!

  Måste vi ställa till en skandal? Mäste vi ty till civil olydighet? Våra barnbarn är rädda.

 4. Elisabeth Holck-Steen | 01.12.2019

  Godt sagt av Bente Marie Bakke. Men i tillegg må hver og en av oss redusere eget forbruk inkl bil- og flyreiser. Det er ikke lett! Det er enkelt å kreve endring av andre (inkl politikerne), det er vanskeligere å endre sine egne (u)vaner. Vi må ha det kritiske blikket både innover på oss selv og utover på politikere og andre beslutningstagere. Og klarer vi å motivere våre barnebarn som streiker for miljøet til å redusere eget forbruk i tillegg til at de krever tiltak fra politikerne?

 5. Gerd Sødal Pedersen | 01.12.2019

  Flott , men vi bør kanskje få med 5 G i billedet . Strålene dreper små celler – d.v.s. insektene som hjelper oss å få til maten vår og det er garantert ikke bra for våre barnebarn !
  Det er nylig kommet en bok som anbefales ; 5G og vår trådløse virkelighet . Høyt spill med helse og miljø . ISBN.978-82-93187-45-5 .

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*